Njemački mediji: Rusija udarila na “ahilovu petu NATO-a”

0
718

Odbijanje ruske kompanije „Volga-Dnjepar“ da produži ugovor o stavljanju na raspolaganje NATO-u aviona za transport teške vojne tehnike ozbiljan je udarac Rusije na „ahilovu petu NATO-a“, piše njemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Bundesver i oružane snage drugih država NATO-a predviđaju ozbiljna ograničenja svojih borbenih mogućnosti zbog te odluke. Ranije su transportni avioni tokom više od decenije prevozili veći dio vojne tehnike u zone konflikta, uključujući teška samohodna oružja, tenkove, transportne i vojne helikoptere u Mali i Avganistan, navodi se u članku njemačkog lista.

Vojna avijacija Njemačke nema strateške transportne avione koji mogu da prevoze takav teret. Čak ni novi A400M koji su počeli da se koriste nisu predviđeni za prevoz tereta velikih dimenzija.

Na kraju je NATO zaključio sporazum sa rusko-ukrajinskom kompanijom „Ruslan“ i od tada se na aerodromu u Lajpcigu stalno nalaze dva „Antonova“ spremna za polijetanje. Nakon nastalih problema između Rusije i Ukrajine zaključen je novi sporazum sa svakom od kompanija posebno. Na kraju je ruska firma ponudila NATO-u 12 transportnih aviona, a ukrajinska samo sedam.

Ako avio-kompanija „Volga-Dnjepar“ ne produži dogovor sa Alijansom, NATO, uključujući Bundesver, od naredne godine će morati da traži novi transport za svoj teški teret, piše list. U Njemačkoj smatraju da je to odgovor Rusije na sankcije EU i SAD.

List navodi riječi predstavnika njemačke partije Zelenih Tobijasa Lindnera, koji kaže da je strateška transportna avijacija „ahilova peta NATO-a“. Sada je potreban plan B kako bi postojala mogućnost prevoza vojne tehnike, piše „Frankfurter algemajne cajtung“.

(rs.sputniknews.com)

PODIJELI