Nježni divovi: Deset umiljatih velikih pasmina na svijetu (Foto)

0
1771

Među najvećim pasminama pasa na svijetu ima zaista nježnih i blagih dušica. Otkrivamo vam deset najnježnijih divova u psećem svijetu.

1. Bernski planinski pas

Ova švicarska pasmina uzgajana je za fizički rad što znači da ih je lako dresirati i obožavaju činiti svoga vlasnika sretnim. Najsretniji su kada provode vrijeme sa svojom ljudskom porodicom i kada mogu obasipati svog ljudskog životnog suputnika odanošću i ljubavlju.

2. Bernardinac

Najbolje ga se sjećamo iz filma Betoven. Rasa izrazito mirne naravi, uzgajana za spasavanje ljudi iz lavina. Ima ogromno tijelo i snažnu narav. Razigrani su i posesivni, ali pravilna dresura spriječiće ih da idu u ekstreme s tim svojim navikama.

3. Doga

Doge mogu narasti do 75 centimetara i biti težine oko 70 kilograma. Iako djeluju zastrašujuće, zapravo su vrlo umiljati i nježne naravi, idealni za djecu. Osim toga, prijateljski su raspoloženi i prema drugim životinjama.

4. Irski vučji hrt

Osim što je ovo jedna od najvećih psećih pasmina, ujedno je i jedna od najmanje agresivnih. Irski vučji hrt nije dobar kao pas čuvar, ali je idealan porodični pas. Može narasti preko 80 centimetara, težine do 55 kilograma.

5. Engleski mastif

Visok između 68 i 80 centimetara i težak od 60 do čak 100 kilograma, vrlo je blage i mirne naravi, ali strahovito zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Oštrinu će pokazati tek kad se osjeti ugroženim.

6. Newfoundland

Ovi su psi izrazito veliki, ali imaju nježnu narav i žele ugoditi svima, pa su najsretniji kad im date neki zadatak koji moraju ispuniti. Spasavao je ljude od utapanja, a potiče iz Kanade, odakle mu je i ime.

7. Pirinejski planinski pas

Ova pasmina ima glasan i dubok lavež, ali i masivno tijelo koje može dostići između 40 i 75 kilograma težine. Svojim vlasnicima vole iskazivati ljubav tako što će mu šape staviti na ramena i noge. Puni su ljubavi prema porodici, a prema nepoznatim ljudima mogu pokazivati rezervisanost.

8. Bulmastif

Iako je manji od engleskoga mastifa, i dalje se radi o velikoj pasmini. Vezan je uz svoju porodicu, koju neizmjerno voli, ali prema strancima je često rezervisan. Iako ima narav psa čuvara, zna biti lijen, pa ga se može držati u stanu.

9. Engleski kratkodlaki hrt

Ova je pasmina jedna od najbržih na svijetu, jer je uzgojena za lov i trke. Međutim, iznenađuje činjenica da je engleski kratkodlaki hrt po svojoj naravi izrazito lijen i voli se odmarati više nego trčati. Poslušan je, ali vlasnicima se savjetuje oprez ukoliko se nalazi među manjim pasminama.

10. Leonberger

Ova njemačka pasmina liči na lava i uzgajana je za rad. Nije divlji niti opasan, nego poslušan pas idealan za porodice.

 

PODIJELI