Nova aplikacija za fotografisanje

0
1096

Iz Googlea stiže zanimljiv eksperiment koji bi mogao da promijeni način fotografisanja noću.

Većina korisnika ne želi previše da uči, već da pri ruci uvijek ima gotovo rješenje za pravljenje kvalitetnih noćnih fotografija, I to po mogućnosti  svojim pametnim telefonom.

To se do sada činilo kao nemoguće, ali Florijan Kajnc iz Googleovog odjeljenja za istraživanja napravio je probnu aplikaciju koja bi mogla zauvjek da promijeni način fotografisanja noćnih prizora, bez potrebe za korišćenjem skupocenih DSLR ili sličnih fotoaparata, odnosno stativa.

Aplikacija, koja je nastala kao plod internih izazova u Google Research labu, omogućava korisniku potpunu kontrolu ekspozicije, fokusa, ISO vrednosti… To, naravno, nije dovoljno da se dobije idealna fotografija u noćnim uslovima, ali Kajnc je u aplikaciju implementirao ono što je do sada poznato kao “burst” način fotografisanja.

U jednom kadru, na Google Pixel i Nexus 6P pametnim telefonima, na kojima je sprovedeno testiranje aplikacije, Kaknc je svojom aplikacijom napravio 64 fotografije, koje su nakon napredne obrade posebnim algoritmima “očišćene” od šuma i svih ostalih anomalija.

Rezultati su prilično impresivni jer su fotografije snimljene bez ikakvih dodatnih stabilizatora, stativa, tripoda i slično.

Iako je ovo samo eksperimentalna faza testiranja aplikacije, mnogi se već sada nadaju da bi u skoroj budućnosti moglo da dođe i do javne produkcije.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here