Nova godina – nova poskupljenja, manje plate i najava bolnih reformi

0
1588
 

Srećna nova godina i srećna nova poskupljenja. Muštuluk na 1. januar prvi su dobili pušači. Za kutiju cigareta od, danas, prosječno izdvajaju četiri do pet maraka. U zavinosti od proizvođača, skuplje od od 20 do 30 feninga.

“Ovo u suštini predstavlja nastavak usklađivanja oporezivanja akcizama duvana i duvanskih prerađevina u našoj zemlji sa legislativom Evropske unije”, rekao je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezvanje BiH.

A neće stati samo na cigaretama. Građanima na ruku ne ide ni obećanje vlasti dato MMF-u. Izmjene i dopune Zakona o akcizama predviđaju povećanje akciza na naftu i naftne derivate. I to 10 feninga po litru za igradnju autoputeva i pet feninga za izradnju magistralnih i regionalnih puteva. Banjalučane od 1. februara najvjerovatnije očekuju i skuplje karte u gradskom prevozu.

“Vode se razgovori o cijelom paketu, o tome govorim cijelo vrijeme. Znači imate pojedinačne karte, imate mjesečne karte, imate đake, studente, penzionere, imate prigradsko područje sa posebnim cijenama i imate sad ovu priču o jedinstvenoj karti, da li je ona dnevna ili neka drugačija opet sa podvarijantama, znači to je cijeli paket”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Poskupljenje goriva obično, vuče za sobom i neke druge stvari. U 2017. stručnjaci očekuju i rast cijena kafe, šećera i alkoholnih pića.

Građani priznaju da više troše nego što mogu da priušte, a kako prežive iz mjeseca u mjesec, kažu, samo oni znaju. Na ruku im ne ide ni nedavno smanjenje plata, ali i najava bolnih reformi koje zahtjevaju ino kreditori.

PODIJELI