Nova godina, novo poskupljenje cigareta

0
447
Sa Novom godinom stižu i nova poskupljenja cigareta u BiH. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje.

Proizvođači i distributeri imaju rok do 30.novembra da Upravi dostave nove maloprodajne cijene cigareta. Ukoliko se novo poresko opterećenje prebaci na krajnjeg potrošača  to poskupljenje iznosiće 35 feninga.

“U skladu sa odlukom o posebnoj i minimalnoj akcizi za 2019. po paklici će se plaćati dvije akcite, jedna je proporcionalna koja iznosi 42% od prodajne cijene i druga je 1,60  po  po paklici cigareta, takođe  po kilogramu duvabna plaća se  od 2019.godine od 114 maraka i 40 feninga”, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Građani su ovu informaciju dočekali različito. U zavisnosti od toga da li su pušači ili ne. Ipak saglasni su u tome da su i cigarete baš poput i nekih drugih proizvoda poprilično skupe.

“Ja sam protiv cigareta, bila sam pušač više nisam,mislim da treba da poskupe da se ljudi okrenu zdravom životu, i da i uštede, cigarete su veliki trošak”, “Što se mene tiče nek poskupljuju koliko god hoće”, “Kod nas u Sloveniji, baš se ne može pušiti kamo god hoćeš, je li velika razlika u cijeni, jeste ovdje je 2,5 evra a kod nas 3,5 cigarete”, samo su neki od komentara građana.

Odluka o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete je nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji. Taj proces počeo je 2009.godine početkom primjene Zakona o akcizama BiH.

atv

PODIJELI