NOVA OTKRIĆA Otkrivena jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija

0
172

U Firenci je ove nedjelje predstavljena skulptura Bogorodica s nasmijanim djetetom za koju se tvrdi da je jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija.

Za Da Vinčija se uvijek vjerovalo da je pravio i skulpture, uključujući džinovskog konja, ali nijedna do sada nije identifikovana. Bogorodica s nasmijanim djetetom je čudesan izuzetak, prema kustosima izložbe “Verokio: Leonardov učitelj” u Palati Stroci, gdje je upravo izložena. Pretpostavlja se da je nastala oko 1472. godine, kada je čuveni umjetnik imao 19 ili 20 godina i bio učenik firentinskog umjetnika Andree del Verokija, piše “Gardijan”.

CARAA@CARAA_Center

Italian scholars unveil Leonardo da Vinci’s ‘only surviving sculpture’. https://buff.ly/2VPujuO 

123 people are talking about this

Ovo otkriće je posebno zainteresovalo Veliku Britaniju, s obzirom na to da skulptura od 1858. godine pripada Muzeju Viktorija i Albert, ali je dugo bio pripisivana drugom umjetniku, Antoniju Roselinu. To je zato što su naučnici bili obeshrabreni posthumnim autoritetom pokojnog istoričara umjetnosti i direktora Britanskog muzeja Džona Poup-Henesija, kaže Frančesko Kaljoti, koji vodi novo istraživanje. On je poznat među stručnjacima za renesansu po svom neprikosnovenom poznavanju skulptura 15. vijeka i kao vunderkind koji je napravio katalog Luvra kada mu je bilo samo osam godina. Kaljoti tvrdi da se po detaljima poput Hristovog osmijeha i draperije vidi da je u pitanju rad Leonarda da Vinčija i da Poup-Henesi nije imao dovoljno dokaza kada je skulpturu proglasio Roselinovim djelom.

Karmen Bambah iz muzeja Metropoliten u Njujorku takođe je potvrdila navode da je skulptura visine od oko 50 centimetara Da Vinčijev rad. Oni tvrde da se u dva ključna detalja vidi dokaz za ovu tvrdnju. Prvi su bujna i komplikovana draperija slična onima na crtežima koje je Leonardo crtao u tom periodu. Drugi je osmijeh na Isusovom licu, životan detalj koji se takođe vidi na crtežima, mada je prikazati u 15. vijeku Isusa kako se smije bilo ne samo radikalno, već i blasfemično, piše “Gardijan”.

U jednom pasusu u Leonardovim bilježnicama on piše kako je kao mlađi upao u nevolju zbog prikazivanja bebe Isusa, što se možda odnosi na ovu skulpturu. Zvaničnici Muzeja Viktorija i Albert oprezno su izjavili da je skulptura prvi put pripisana Da Vinčiju 1899, te da studija profesora Kaljotija ponovo otvara diskusiju o autorstvu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here