Nova prilika za zapošljavanje Roma i Romkinja

0
332

Uručenjem CNC mašine Udruženju “Romani ćej” u prnjavorskom naselju Doline, počela je realizacija uspostavljanja biznis i edukativnog centra za Rome i sve ostale marginalizovane grupe sa područja opštine Prnjavor.

Mašinu za izradu dekupaž kutija, predmeta i suvenira od drveta, čija je vrijednost oko 10.000 KM, donirala je organizacija “Care International” u sklopu projekta “Promocija i inkluzija prava Romkinja i mladih”. Menadžer ove organizacije, Šefko Bajić, rekao je da je ideja da se kroz aktivnosti Udruženja “Romani ćej” pokrene manji proizvodni pogon kao samoodrživi posao, ali i uspostavi mjesto za edukaciju žena iz marginalizovanih kategorija stanovništva, koje će se osposobiti za samostalno traženje zaposlenja.

– Ovdje nije problem zainteresovanosti već stvaranja prilike. Želimo da damo podršku ravnopravnosti žena u društvu, jer su statistike pokazale da je u BiH, a slično je i u Prnjavoru, samo jedan odsto Romkinja zaposlen, te je zanemarljiv postotak Romkinja koje su vlasnici imanja ili kuće – rekao je Bajić.

On je podsjetio da je organizacija “Care International” u Prnjavoru prisutna unazad pet godina i da je do sada pod pokroviteljstvom Češke i Njemačke realizovano nekoliko projekata u oblasti poljoprivrede.

Predsjednica Udruženja “Romani ćej”, Snježana Mirković, rekla je da je donacija CNC mašine dio projekta ekonomskog osnaživanja Roma s ciljem smanjenja posljedica siromaštva prouzrokovanog pandemijom virusa korona.

– Trenutno imamo 10 Romkinja koje su prošle potrebnu edukaciju, kao i pet mladih osoba i sedam muškaraca zainteresovanih za posao, a nadamo se da će se ovaj broj vremenom povećavati – rekla je Snježana, te je istakla da je ovo prilika za zapošljavanje, ali i uspostavljanja komunikacije sa institucijama ili preduzećima koji bi mogli pomoći.

Udruženje “Romani ćej” iz Prnjavora unazad pet godina organizovalo je 300 radionica za dekupaž kroz koje je prošlo više od 150 žena.

portal-udar.net

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here