Nova teorija o nestanku dinosaurusa

0
1467

Nova teorija o nestanku dinosaurusa

Možda nije samo asteroid odgovoran za smrt dinosaurusa, piše magazin Time.

Na početku osamdesetih godina nije se znao odgovor na pitanje šta je dovelo do izumiranja dinosaurusa i mnogih drugih stvorenja prije 65 miliona godina. Do kraja decenije misterija je riješena – kometa ili asteroid udario je u Zemlju, a posljedica je bila “smrzavanje” planete.

Ipak, istovremeno se događala još jedna katastrofa globalnih razmjera – serija vulkanskih erupcija koje su bile toliko snažne, da su ostavile površinu veličine današnje Indije zakopanu pod vulkanskim stijenama. Gasovi i čestice oslobođeni erupcijom su, tvrde neki naučnici, takođe mogli da odigraju veliku ulogu u propasti dinosaurusa.

“Sada možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su erupcije počele 250 hiljada godina prije izumiranja, a trajale 750.000 godina. To podržava ideju da su erupcije mogle doprinijeti masovnom izumiranju više vrsta”, objašnjava Bler Šone, geolog Univerziteta Prinston.

Šone i njegove kolege ne tvrde da su vulkani sami istrijebili dinosauruse, nego da su dovoljno promijenili klimu da se ekosistem nađe pod stresom i da zada konačni udarac mnogim živim stvorenjima tog doba. Ipak, oni priznaju da tačan mehanizam još nije poznat.

“Ono što znamo je da su za ranija masovna izumiranja bile krive vulkanske erupcije”, rekao je Šone.

Nova istraživanja trebalo bi da njemu i njegovim saradnicima pruže novi uvid u ulogu vulkanskih erupcija u istrebljenju dinosaurusa.

PODIJELI