Novac “raste” pod najlonom

0
2478

Plastenička proizvodnja u Prnjavoru postaje sve unosnija za brojna poljoprivredna gazdinstva.Izvor prihoda za svoju porodicu, bavljenjem ovim poslom, pronašao je i Nenad Sičanović iz Donjih Štrbaca.

plastenik

Sičanović se bavi plasteničkom proizvodnjom na površini od 700 kvadrata, što ga svrstava među najveće poljoprivredne proizvođače rasadnog materijala cvijeća i povrća na ovom području.

“Plasteničkom proizvodnjom sam se počeo baviti prije trinaest godina, Da su bolja vremena,proširivao bi plasteničku proizvodnju, moglo bi se zaposliti i radnika, ali razmišljanje u tom pravcu ne dozvoljavaju trenutne prilike” ističe ovaj poljoprivrednik.

U proizvodnom asortimanu na imanju Sičanovića nalazi se široka lepeza raznih vrsta cvijeća, od balkonskog maćuhica, muškatli, surfinije, do parkovskog begonije ledenca, kadife, a raspolaže i sa rasadnim materilajom paradajiza, paprika, lubenica, dinja…

Cijene rasadnog materijala

Sičanović svoje proizvode prodaje na prnjavorskoj pijaci. Cijene su kaže pirhvatljive, a za kvalitet garantuje. O tome najbolje svjedoče redovne mušterije, koje se svake godine vraćaju provjerenom kvalitetu.

“Cvijeće prodajemo od pola marke do dvije marke po komadu, osim muškatli koje su nešto skuplje paprike prodajemo po cijeni od 0,50 KM, a paradajz po marku. Za lubenice i dinje, kao i krastavci treba izdvojiti 1 KM po komadu” kaže Sičanović.

Sičanović planira i dalje da se bavi plasteničkom proizvodnjom i smatra da je to posao budućnosti. Ipak, ne bude li više sluha za ovu vrstu posla sa državnog nivoa, budućnost je, tvrdi, neizvjesna. /R.P./

 

PODIJELI