NOVAKOVIĆ:NAKON SASTANKA RADNE GRUPE POZNAT KONAČAN TEKST PRIJEDLOGA ZAKONA

0
821

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković izjavio je Srni da očekuje da nakon sutrašnjeg sastanka Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH bude poznat i konačan tekst prijedloga.

On je saopštio da će sastanak Radne grupe biti održan u 9.00 časova u kabinetu predsjednika Republike Srpske u Banjaluci.

“Taj prijedlog zakona, ako sutra bude završen, može da bude predložen kao dopuna dnevnog reda naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH” – istakao je Novaković, dodajući da ne zna da li je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Borislav Bojić mislio na taj zakon ili neki drugi kada je danas najavio da bi se prijedlog mogao naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma 10. decembra.

Naglašavajući da će se tek vidjeti da li će prijedlog zakona dobiti podršku na Kolegijumu Predstavničkog doma, Novaković smatra da sad predlagačima ne ide u prilog žurba, da nebi umanjili značaj posla.

Novaković, koji je i poslanik NDP-a u Predstavničkom domu, smatra da Radna grupa ima jedinstvena razmišljanja o rješenju za Ustavni sud BiH i da očekuje da će to sutra biti uokvireno u tekst prijedloga zakona i upućeno u parlamentarnu proceduru.

Prema njegovim riječima, suština prijedloga zakona biće da Ustavni sud BiH čini devet sudija – tri iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH, da kod donošenja odluka za svaku od njih mora da glasa bar jedan sudija iz reda konstitutivnih naroda i entiteta.

“Moje mišljenje jeste da u okviru Ustavnog suda BiH bude formiran Savjet za zaštitu nacionalnog interesa. Ukoliko bi glasanje obuhvatalo obavezno po jedan glas iz konstitutivnog naroda i iz entiteta, onda ovaj savjet ne bi imao smisla, u suprotnom bi imao. Više je varijanti, ali sve se svodi otprilike na rješenja dva ili tri suštinska problema – to su stranci i način izglasavanja odluka” – pojasnio je Novaković.

srna


PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here