NOVE POPLAVE: Voda potkopala i uništila dio kuće u Kostajnici /FOTO/

0
1598

Nove padavine donijele su nove probleme građanima u Republici Srpskoj. 

U naselju Topolik kod Prijedora zaplavljeno je 70 domaćinstava, a poplavljene su četiri kuće, dok je u naselju Donji Orlovci zaplavljeno deset stambenih objekata, rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedor Dušan Vranješ.

“Vodostaj rječice Miloševice naglo je porastao i izlio se usljed intenzivnih padavina tokom protekle noći, dok vodostaji Sane i Gomjenice za sada nisu kritični”, rekao je Vranješ Srni.

Prema njegovim riječima, ekipe Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice su na terenu i prevoze čamcima mještane zaplavljenih područja.

“U naselju Vrbice uz isti ovaj vodotok trenutno stanje je dobro, što znači da je pročišćavanje korita koje je urađeno nakon majskih poplava već sada pokazalo pozitine rezultate”, dodao je Vranješ.

On je naveo da, prema sadašnjim vremenskim prognozama, u toku dana neće biti intenzivnih padavina i da se u tom slučaju očekuje povlačenje bujičnih voda u korito Miloševice.

UNIŠTENA KUĆA U KOSTAJNICI

Nabujali potok Tavija danas je potkopao i urušio dio kuće Sime Stijaka u Petrinjskoj ulici u Kostajnici, potvrdio je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je rekao da radnici Komunalnog preduzeća pokušavaju interventnim mjerama obezbijediti da se objekat dalje ne uruši.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko časova kiša je oslabila, a vodostaj nabujalnih potoka Tavija i Bunjarica lagano opada.

Pašić je rekao da je voda ušla u desetak pomoćnih objekata u Ulicama 2. maja i Vase Pelagića, a saobraćaj je na svim putevima otežan.

“U potpunosti je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Kostajnica – Prijedor kroz Palijski jarak. Alternativni pravac je lokalni put uz Marinkoviće ka Kalenderima. Na magistralnom putu Novi Grad – Kostajnica zbog veće količine vode na putu u naselju Grdanovac saobraćaj je usporen, a ista je situacija i na putu Kostajnica – Kozarska Dubica u mjestu Petrinja”, naveo je Pašić.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je noćas stanje pripravnosti zbog neposredne opasnosti, prijetnje i rizika od poplava na području opštine.

ZAPLAVLJENO VIŠE OD 50 DOMAĆINSTAVA

Obilne padavine na području opštine Kozarska Dubica uzrokovale su izlijevanje nabujalih rijeka, pritoka Une, od kojih je zaplavljeno više od 50 domaćinstava. Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac izjavio je da nabujale pritoke i vodotoci ugrožavaju domaćinstva i putne komunikacije na području te opštine, te da je zbog izlijevanja rijeke Knežice u selima Milića Gaj i Veliko Dvorište došlo do prekida putne komunikacije Kozarska Dubica Dubica – Prijedor.

“U mjestu Knežica zaplavljeno je dvadesetak domaćinstava, a na području opštine ukupno više od 50 domaćinstava”, rekao je Trubarac.

novi grad nove poplave

 

U PORASTU NIVO UNE I SANE

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, a riječice i potoci zaplavili su nekoliko kuća i više pratećih objekata na području ove opštine.

U podgrmečkom dijelu opštine Novi Grad iz korita se izlila rijeka Vojskova koja je u Donjim Matavazima poplavila tri kuće, više vikendica i pratećih objekata.

Božo Ličina iz Matavaza rekao je da od noćas sa sinom izbacuje vodu iz štale, a uništena mu je silaža. “Ove godine ovo je 13. put da mi voda plavi sve. Sve mi je uništeno, usjevi, silaža”, istakao je Ličina.

PODIJELI