Novembarska prosječna plata u Srpskoj 1.030 KM

0
381

BANJALUKA – Prosječna novembarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 1.030 KM i najviša je do sada, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na novembar prethodne godine prosječna plata nakon oporezivanja nominalno je veća za 6,3 odsto, a realno za 1,1 odsto, dok je u odnosu na oktobar nominalno veća za 0,3 odsto, a realno manja za 0,9 odsto.

U novembru ove godine u odnosu na isti mjesec lani najviša prosječna plata nakon oporezivanja imala je rast u 18 od 19 područja djelatnosti.

Najviša prosječna novembarska plata nakon oporezivanja od 1.519 KM isplaćena je u oblasti finansijskog i djelatnosti osiguranja, a najniža od 750 KM bila u građevinarstvu.

Prosječna novembarska bruto plata iznosila je 1.574 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru u odnosu na oktobar više su za 1,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 5,2 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u novembru od 16,3 odsto bio je u sektoru prevoz zbog viših cijena goriva i maziva, a najveći pad cijena na godišnjem nivou od 6,8 odsto bio je kod obuće i odjeće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

PODIJELI