Novi “dokaz” da čovjek nije bio na Mjesecu

0
1145

Skoro 50 godina nakon prvog “velikog koraka za čovječanstvo” 1969. godine, teoretičari zavjera ne gube inspiraciju.

Osim opštepoznatih tvrdnji da se sletanje američke letjelice Apollo 11 na Mjesec nikada nije dogodilo, ljubitelji teorija zavjere do danas ne prestaju da pronalaze “sporne” detalje u vezi sa svim narednim misijama, koji, prema njihovom mišljenju, potvrđuju njihove sumnje.

Ovaj put u pitanju je slijetanje Apola 17 iz decembra 1972. godine, koje je, prema tvrdnjama Jutjub korisnika Streetcap1, lažirano.

Korisnik navodi da detalj, koji se može vidjeti na snimku slijetanja, ukazuje na to da se slijetanje nije dogodilo. U pitanju je figura čovjeka u odsjaju vizira kacige astronauta.

Korisnik tvrdi da muškarac nije obučen u svemirsko odjelo, i da je riječ o dokazu da je slijetanje snimljeno na setu.

Naravno, kao i u svakom prethodnom slučaju, bilo je potrebno malo da se iznijete tvrdnje brzo rašire društvenim mrežama i izazovu brojne polemike.

“Izgledalo mi je malo čudno, pa sam pomoću softvera izdvojio fotografiju. Primijetio sam figuru čovjeka koji ne nosi svemirsko odijelo. Čini se da ima malo dužu kosu i da nosi neki prsluk”, objasnio je korisnik Jutjuba.

Podsjećamo, tročlana ekipa Apola 17 vratila se s misije sa 110 kilograma kamenja i ostalih uzoraka, što je više nego što je sakupljeno u okviru bilo koje druge misije. Riječ je, ujedno, o posljednjem Apolo programu na Mjesecu.

Astronauti Ežen Sernan i Harison “Džek” Šmit proveli su na toj misiji 22 sata. Oni su sletjeli na mjesečevu dolinu Taurus-Litrou, a kolega Roland Evans ih je tokom cjelodnevnog istraživanja stalno nadlijetao.

(24sata.hr)

PODIJELI