Novi Grad – lovciU LOVIŠTE UBAČENO 250 FAZANA

0
922

 

U lovište Lovačkog udruženja “Fazan” ove godine na tri lokacije ubačeno je 250 fazana.
Predsjednik udruženja Vojin Bera rekao je Srni da su fazani raspoređeni na lokacije za koje je ustanovljeno da odgovaraju ovoj divljači.

“Udruženje je prošle godine prvi put dobilo sredstva od resornog ministarstva u iznosu 5.000 KM. Riječ je o namjenskim sredstvima koja su iskorišćena za lovno- uzgojnu opremu i nabavku divljači. Proteklih nekoliko godina u lovišta smo ubacivali divljeg zeca”, dodao je Bera.

On je naveo da je u lovištima Lovačkog udruženja “Fazan” postavljeno nekoliko kamera koje služe za kontrolu kretanja divljači, ali i krivolova.

“Imamo profesionalnu lovočuvarsku službi i nastojimo da krivolov svedemo na najmanju moguću mjeru”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u lovištu je 10 odsto srneće divljači, zečije 49 odsto, fazana 20 odsto i divlje patke pet odsto.

“Kad je riječ o divljoj svinji, divljači koja nema stanište u našim lovištima, već je u tranzitu, evidentirano je 40 primjeraka”, rekao je Bera.

On je naveo da je zdravstveno stanje divljači dobro, te da u proteklom periodu nije bilo pojave oboljenja.

Bera je rekao da članovi udruženja svake godine sjetvom pripremaju hranu za divljač u zimskom periodu, te da je postavljeno i nekoliko automatskih hranilica.

Udruženje broji 200 do 220 članova i organizovano je u pet sekcija.

Lovačko udruženje “Fazan” Novi Grad ove godine od Lovačkog saveza Republike Srpske dobilo je zlatni orden za dugogodišnji rad i doprinos unapređenju lovstva.

PODIJELI