Novi incident: Ruski avion presreo američki

0
705

Ruski avion “su-27″ presreo je na “nebezbjedan i neprofesionalan” način izviđački avion američkih vazduhoplovnih snaga koji je letio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je Pentagon.

“Američki avion je operisao u međunarodnom vazdušnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na rusku teritoriju”, rekla je juče portparolka Pentagona Lora Sil, prenosi AFP uz podsjećanje da je do tog incidenta došlo u četvrtak.

Prema njenim riječima, “to nebezbijedno i neprofesionalno presretanje u vazduhu ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrijede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije između zemalja”.

Za presretnuti američki avion, tipa RC-135, Pentagon tvrdi da je letio na uobičajenoj ruti.

“Tokom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letjelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog bezbjednosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja”, saopštio je Pentagon.

Ruski avioni su protekle nedelje više puta nadletjeli američki razarač “Ju-Es-Es Donald Kuk”, a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je ruski “su-24″ preletio na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u “simuliranom napadačkom profilu”, kako je saopštila Evropska komanda američke vojske.

Rusija poriče da je riječ o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije između rivalskih sila, zaključuje francuska agencija.

 tanjug
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here