Novi ministar odbrane SAD: Kina u centru pažnje Pentagona

0
376

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Petrik Šenehen izjavio je danas prvog dana na novoj funkciji da bi Kina trebala da bude glavno pitanje Pentagona.

Šenehen, koji je imenovan poslije odlaska Džejma Matisa, održao je danas sastanak sa saradnicima u Ministarstvu odbrane, poručivši im: “Zapamtite: Kina, Kina, Kina”, čak i kada su američke trupe angažovane u drugim regijama kao što su Afganistan ili Sirija, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema izvorima bliskim tom sastanku, Šehenen je rekao da će se usredsrediti na strategiju svog prethodnika koji je ranije naveo da su Kina i Rusija velike konkuretske sile.

Oni navode da je Šehenen potencirao na zaoštravanju stava prema Pekingu, uključujući i sadržaj Strategije nacionalne odbrane SAD za 2018.

Još se ne zna koliko će Šehenen, jedan od nekadašnjih direktora Boinga, a potom Matisov zamjenik, ostati na funkciji vršioca ministra odbrane.

Kako navodi Rojters, Tramp se može suočiti sa veoma teškim zadatkom da Senat potvrdi njegovog izabranika za pomenutu funkciju, imajući u vidu kontroverze oko Matisovog odlaska.

PODIJELI