Novi pravilnik o provjeri nosilaca imovine tužilaca i sudija

0
475
Burno i na prvoj ovogodišnjoj sjednici VSTS-a. Imovinski kartoni podijelili su članove Savjeta.  Jadranka Lokmić Misirača bila je za popunu imovinskog kartona, ali ne i za provjeru, dok je predsjedavajući Milan Tegeltija danas javno objelodanio sve ono što posjeduje.

Uz višečasovnu raspravu, članovi VSTS-a uspjeli su da usvoje novi pravilnik o provjeri nosilaca imovine tužilaca i sudija sa dodatim terminom “provjera tačnosti podataka”. Prije konačnog usvajanja, pravilnik će biti upućen na provjeru Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Evropskoj komisiji.

“Sud BiH je ustanovio svojom odlukom da je pravilnik koji smo ranije usvojili i koji je osporen od strane Agencije se bavio pitanjima utvrđivanjima porjekla imovine, te za takvo nešto ne postoji zakonsko uporište. Mi smo taj stav Suda prilagodili novi pravilnik I uz usvajanje novog obrasca za usvajanje na provjeru tačnosti unešenih podataka u taj finansijski izvještaj“, kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

I dok se čeka odluka Agencije za zaštiotu ličnih podataka i Evropske komisje, u Republici Srpskoj se radi na nacrtima novog zakona o VSTS-u.

Srpska već ima okvire kako novi zakon o VSTS-u treba da izgleda, odnosno kako bi joj se vratile oduzete nadležnosti, a sve u skladu sa Ustavom.

“Imali smo priliku da razgovaramo sa skupštinskim Odborom za ustavna pitanja te analiziramo pristup Ministarstva u pogledu rada i donošenja Zakona o VSTS-u BiH. Pridržavaćemo se ustavnih određenja o ovim pitanjima. Јasne su nam i prihvatljive odrednice koje je utvrdio Odbor. Na taj način ćemo raditi, potvrđujući to i u Vladi Republike Srpske, da učestvujemo u radnoj grupu koja bi trebalo da radi na izradi Zakona o VSTS-u BiH, vodeći računa o ustavnom položaju, zastupljenosti Srpske i bitnim pitanjima kao što su način izbora sudija i tužilaca“, poručuje Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Predsjednik VSTS-a danas je pozdravio namjeru Ministarstva pravde RS i Vlade Srpske koji su ozbiljno shvatili neophodnost i potrebu za izradom novog zakona o VSTS-u.

“Poznajući ministra Kasipovića siguran sam da će oni dati veliki doprinos u izradi novog Zakona o VSTS-u, naorčito  sobzirom na činjenicu da je VSTS institucija nastala prenosom nadležnosti između entiteta, RS, FBiH, Brčko Distrikta I BiH“, kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

I dok iz VSTS-a danas stižu poruke da su za saradnju sa izvšnom i zakonodavnom vlasti, ali uz međusobno poštovanje, na konto toga što Predstavnički dom Parlemanta BiH nije razmatrao izvještaj o radu VSTS-a za 2017-2018 godinu.
Narodna skupština Republike Srpske i Parlament FBiH usvojile su izvještaj o radu VSTS-a. Na poziv BH parlamentaraca, na sjednicu pojavila se Željka Radović, član Savjeta koja, kako je rekao Tegeltija, nije dobila priliku da odgovori poslanicima ni na jedno pitanje. To što lično nije prisustvovao u Bijeloj sali pravda time da je kasno, na Božić,dobio poziv kada je već bio van BiH. Tegeltija poručuje da će se pojaviti na sjednici Doma naroda gdje će, takođe izvještaj o radu VSTS-a biti jedna od tačaka dnevnog reda.

PODIJELI