NOVI PROBLEMI Centri za migrante u BiH postaju žarišta korone

0
297

Centri za smještaj ilegalnih migranata postaju nova žarišta korona virusa u BiH, objavila je danas međunarodna organizacija koja brine o izbjeglicama.

Uz probleme koje BiH ima sa zaštitom svojih građana, kriza se komplikuje jer je sve veći broj zaraženih među više od 8.000 ilegalnih migranata, prenosi Hina.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), jedna od međunarodnih organizacija koja se brine o migrantima, objavilo je da je do 12. marta u izolaciji bilo hiljadu migranata u kampu u Velikoj Kladuši.

Testiranjima je potvrđeno 137 pozitivnih slučajeva, a ostali su izolovani kako bi se spriječilo širenje zaraze.

– Svi evidentirani slučajevi su blagi ili asimptomatski, a svi koji imaju pozitivan test su izolovani u kampu. Ovo žarište je nesrećna posljedica kritične situacije s korona virusom u BiH – stoji u saopštenju DRC-a.

Korona virus je otkriven i kod migranata u kampu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, ali tamo stanje nije tako loše kao u Kladuši. Zaražene migrante smještaju u posebni šator gdje su po zdravstvenim nadzorom, navodi Hina.

U BiH je u nedjelju potvrđeno manje od hiljadu novih slučajeva i 84 umrlih. U petak je bilo 2154 novozaraženih, najviše u jednom danu od izbijanja epidemije u martu prošle godine.

PODIJELI