Novi saziv parlamenta potvrda stabilnosti Srpske

0
411

Deseti saziv Narodne skupštine Republike Srpske biće konstituisan danas i to će biti prvi zakonodavni organ koji će biti formiran nakon oktobarskih izbora u BiH, čime će, ocjenjuju stručnjaci, biti potvrđena stabilnost Srpske.

Konstitutivno zasjedanje trebalo bi da teče prema utvrđenom dnevnom redu. Prvo bi trebalo da bude konstituisano radno predsjedništvo prve sjednice, zatim izabrana komisija za izbor i imenovanje. Nakon što budu verifikovani mandati poslanicima, koje će im Centralna izborna komisija (CIK) BiH uručiti pred početak sjednice, slijedi i svečani dio – njihovo polaganje zakletve.

Zakletvu će položiti novoizabrani narodni poslanici te nova predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić, ali i novi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sjednici će predsjedavati radno predsjedništvo, koje čine najstariji izabrani poslanik – Dane Malešević (DNS), kojem će pomagati tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika, odnosno Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a.

Na predloženom dnevnom redu je izbor predsjednika i potpredsjednika skupštine, a odluka kojom se utvrđuje broj potpredsjednika biće donesena uoči samog zasjedanja, dok će na kraju sjednice potpredsjednici biti izabrani. Parlament može imati do četiri potpredsjednika – po jednog iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, te iz najveće opozicione stranke i jednog kako to odluče stranke većine.

Skupštinsku većinu će, prema najavama iz SNSD-a, a na osnovu konsultacija sa parlamentarnim strankama, činiti između 50 i 60 poslanika, od ukupno 83, koliko ih je izabrano.

Na istoj strani u ovom mandatu trebalo bi da se nađu poslanici SNSD-a, DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske, grupa okupljena oko Obrena Petrovića, koji je nedavno isključen iz SDS-a zbog podrške Miloradu Dodiku, a u kojoj su dva poslanika iz Doboja.

Danas bi trebalo da bude jasno i kakav će biti epilog odnosa unutar DNS-a nakon smjene Nedeljka Čubrilovića sa mjesta zamjenika predsjednika te stranke, što je unijelo podjele i nemir među članstvom. Jedni smatraju da predsjednik DNS-a Marko Pavić treba da povuče tu odluku i da podnese ostavku, a s druge strane dio članova koji su odani Paviću žele da on istraje na toj odluci te da Čubrilović ne ostane na mjestu predsjednika skupštine u novom sazivu, koje mu je, barem ako je suditi prema najavama iz SNSD-a, i obećano.

Članstvo koje je uz Pavića smatra da to treba da bude neko drugi iz DNS-a, a kao kandidati se pominju Darko Banjac i Duško Ivić. Sudbina budućeg kluba DNS-a bi trebalo da bude poznata na današnjoj sjednici, koja će biti održana prije početka konstitutivne sjednice.

Dnevnim redom zasjedanja predviđeno je da bude pokrenuta inicijativa za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH iz Republike Srpske te za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Rok za izbor delegata je 6. decembar, a stranke treba do 28. novembra da dostave liste kandidata za izbore delegata.

U susret prvoj sjednici u subotu je održana generalna proba, kojoj su prisustvovali Cvijanovićeva, Dodik i Čubrilović.

– Pripreme su završene i sve je spremno za konstitutivnu sjednicu, na kojoj će, osim zvaničnika i predstavnika Srpske, biti brojni drugi gosti – kazao je juče za “Glas Srpske” aktuelni generalni sekretar Skupštine Marko Aćić.

Srpska će, tako, prva u BiH formirati novu vlast nakon izbora, što je, prema navodima analitičara, dobra poruka.

– Republika Srpska se izgradila kao država, koju kao takvu ne priznaje bošnjačka elita u BiH, pa je čak i omalovažavaju, govoreći o njoj kao o manjem entitetu, ali je u suštini riječ o stabilnoj državi, sa svim elementima. Sve to se pokazalo i ove godine na simboličan način da će biti prva u kojoj će vlast biti formirana nakon izbora – ocijenio je za “Glas Srpske” politikolog sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić.

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta kreću ozbiljni razgovori za formiranje novog saziva Vlade. Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković dobio je povjerenje da bude novi mandatar sa sastav Vlade RS, odnosno poziciju premijera. Cilj je da do kraja godine nova vlast usvoji i republički budžet za narednu godinu i program ekonomskih reformi.

Stižu Brnabićeva i Gojkovićeva

Konstitutivnoj sjednici i inauguraciji novoizabrane predsjednice Republike prisustvovaće i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković te brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Redoslijed stranaka po osvojenim mandatima na oktobarskim izborima

SNSD – 28

SDS  – 16

DNS – 12

PDP – 9

SP – 7

Zajedno za BiH – 4

NDP – 4

Ujedinjena Srpska – 3

(Glas Srpske)

PODIJELI