Novi sistem prepoznaje i mjeri stres kod vozača

0
260
Kineski tehnološki gigant Huavej razvio je detektor bijesa na putu, odnosno sistem koji prepoznaje i mjeri stres kod vozača, saopštili su iz kompanije.

Sistem će, naime, biti integrisan u vozila opremljena 5G tehnologijom, a opremljen je termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku i mikrofonom koji bilježi ton glasa vozača.

Uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere, sistem prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza.

Na primjer, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom, automobil će automatski usporiti, a isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne da udara po unutrašnjosti vozila.

Razvoj ovog sistema, tvrde u kompaniji, odgovor je komapnije na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila za primjenom raznih senzora u vozila kojim bi se vozači podstaklina mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola.

“To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama”, saopštila je kineska kompanija.

(Investitor.me)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here