Novitović: Spasioci iz Srpske misiju ispunili časno, ponosno se vraćaju kući

0
411

BANjALUKA – Specijalistički tim za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske vraća se iz Turske gdje je prethodnih dana boravio i zajedno sa predstavnicima Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) učestvovao u akcijama spasavanja nakon zemljotresa koji su 6. februara pogodili jug ove zemlje. Spasioci su ponosni i zadovoljni onim što su uspjeli uraditi i koliko su uspjeli pomoći Turskoj nakon razornih zemljotresa.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da je njihova spasilačka misija u Turskoj završena, te da su pripadnici specijalističkog tima za traganje i spasavanje krenuli u BiH.

-Trideset pripadnika Republičke uprave, sa šest vozila je jutros krenulo put Bijeljine, Banjaluke i Istočnog Sarajeva i očekujemo da od 30 do 36 sati provedemo na putu – rekao je Novitović.

Prema njegovim riječima zdravstveno stanje svih pripadnika je zadovoljavajuće i stabilno. Naglasio je da je svima mnogo značilo spašavanje djevojčice ispod ruševina 152 časa nakon zemljotresa.

-Spašavanje djevojčice je dalo dodatnu energiju i motivisalo pripadnike Republičke uprave civilne zaštite tako da se ponosno vraćamo u Republiku Srpsku. Ispunili smo svoju misiju časno – rekao je Novitović.

Podsjetio je da su u Tursku 22 člana Specijalističkog tim za traganje i spasavanje iz ruševina krenula 7. februara, a kasnije su im se pridružili i drugi spasioci.

Najmanje 36.187 ljudi poginulo je u dva snažna zemljotresa koja su 6. februara potresla južnu Tursku.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 turskih provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

PODIJELI