Novo izdanje knjige Hamfrija Karpentera “Dž. R. R. Tolkin – biografija”: Magični svijet tvorca Srednje zemlje

0
440

Veličanstveni, strašni i mračni svijet koji je Džon Ronald Ruel Tolkin stvorio u vremenu koje je iza nas i danas su inspiracija za istraživanje – čitaocima, piscima i režiserima.

Tolkinov život takođe je jedan svijet koji je predmet priče, razgovora i tumačenja te je zato njegova biografija pravo blago za sve ljubitelje njegovih djela i svega što je stvorio.

U izdavačkoj kući “Publik praktikum” objavljeno je novo izdanje knjige “Dž. R. R. Tolkin – biografija” o ovom slavnom piscu, autora Hemfrija Karpentera. Sam Karpenter je ovo djelo zasnovao na razgovorima s prijateljima i Tolkinovom porodicom, ali i putem pristupa njegovim pismima, dnevnicima, zapisima i raznim dokumentima. Trenutno je ovo najpotpunija i najbolja Tolkinova biografija, ali je i jedina autorizovana biografija o tvorcu Srednje zemlje i njenih mještana.

– Priče su sklone da vam se otmu iz ruku – pisao je Tolkin svom izdavaču. Mislio je na pojavu zlokobnog “Crnog jahača”, koga prvobitno uopšte nije bio zamislio i koji je očigledno bio u potrazi za hobitima. To je zapravo bio prvi od nekoliko neočekivanih preokreta koje će priča kasnije uzeti. Nesvjesno, bez predumišljaja, Tolkin je skretao priču od vedrog stila u kojem je napisan “Hobit” ka nečemu mračnijem i veličanstvenijem po konceptu bližem Silmarilionu – stoji u odlomku biografije autora koji je stvorio “Gospodara prstenova”, “Hobita”, “Djecu Hurinovu”, “Silmarilion” i brojna druga značajna djela fantastike.

Prema riječima izdavača, u okviru biografije dostupne su sve informacije u vezi sa Tolkinom, njegov privatni život, putovanja te sa inspiracijom koju je crpio iz različitih djela prilikom stvaranja.

– Čitajući Tolkinovu biografiju saznaćete mnogo toga o nastanku kultnih likova u Tolkinovom imaginarijumu, kao i o samom njegovom životu, privatnom i profesorskom – navode izdavači i dodaju da je ovo jedna prelijepa priča o profesoru, piscu i filologu, čiji život je zauvijek promijenjen onog dana kada je, ocjenjujući studentske eseje, zapisao rečenicu: “U rupi u zemlji, živio je hobit”.

/Glas Srpske/

PODIJELI