Novo izdanje Sizifove borbe za pravopis i ćirilicu

0
230

Knjige “Ilustrovani bonton za najmlađe” i “100 Sizifovih pravopisnih pravila – dva”, čiji je autor đakon i profesor pravoslavne vjeronauke Bojan Jokanović iz Doboja, biće predstavljene na “Vulkanovom” sajmu knjiga u Beogradu, koji traje od 18. do 24 oktobra.

Jokanović je rekao Srni da sa novim ilustracijama svog superjunaka Sizifa nastavlja borbu za pravopis i ćirilicu i da očekuje da će ponoviti prošlogodišnji uspjeh prve knjige “100 Sizifovih pravospisnih pravila”, koja je proglašena za najprodavaniju dječiju knjigu na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

On pojašnjava da je u “Ilustrovanom bontonu za najmlađe” duhovito ilustrovao osnovna pravila za početnike škole lijepog ponašanja i da očekuje da će djeca na zabavan način usvajati lijepe manire koje će potom primjenjivati u svakodnevnim situacijama.

“Iskreno se nadam da će knjigu zajedno sa djecom čitati i roditelji kako bi im pomogli da lakše usvoje i spoznaju koje je ponašanje u stvari lijepo, a koje ne”, naveo je Jokanović.

On je za knjigu “100 Sizifovih pravila dva” istakao da je napredniji nivo od prvog izdanja, sa ozbiljnijim jezičkim i pravopisnim nedoumicama sa kojima se susrećemo u formalnom govoru i u medijima.

Jokanović je pojasnio da je riječ o nastavku serijala satiričnih jezičkih ilustracija, u kojima se kroz lik Sizifa šaljivo ukazuje na najčešće pravopisne greške u srpskom jeziku.

On je naveo da radi na trećoj knjizi u kojoj se obrađuju ozbiljnije teme, dodajući da je pravopis zanat koji može naučiti svako.

“Kod nas je najveći problem ljenost. Moj rad je više smjernica da se na osnovu ilustracije lakše usvoji određeno jezičko pravilo, te da animira na korištenje stručne literature prilikom rješavanja određenih nedoumica”, istakao je Jokanović.

On je rekao da je zadovoljan što je njegov rad dobro prihvađen i naveo da je do sada organizovao brojne izložbe na području BiH, Srbije i Crne Gore, ali da je zbog virusa korona morao da odgodi posjete Sloveniji, Austriji, te Norveškoj.

“U 95 odsto slučajeva izložbe posjećuju oni koji dobro poznaju materiju, ali, nažalost, ovaj oblik komunikacije nije naišao na plodno tlo kod ciljne grupe – onih koji najviše griješe”, izjavio je Jokanović.

Njegov rad su najbolje prihvatila djeca zahvaljujući liku Sizifa.

“Karakter Sizifa je prilagođen dječijoj viziji jednog superjunaka, u ovom slučaju pećinka, s obzirom na to da me kao karikaturistu neandertalci inspirišu u mom, kako samo u početku mislio, Sizifom poslu”, rekao je Jokanović.

On je naveo da je nakon nekoliko pokušaja odustao od animirane verzije Sizifa.

“Vulkanov” sajam knjiga održava se od 18. do 24. oktobra u “Vulkan” knjižari u “Ušće” šoping centru u Beogradu, a Jokanović će u nedjelju, prvog dana, premijerno potpisivati svoje knjige od 15.00 časova.

/Srna/

PODIJELI