Novog gazdu čeka 29 lipicanera u prnjavorskoj ergeli Vučijak

0
1028

Na ergeli “Vučjak” kod Prnjavora sutra će biti organizovana licitacija na kojoj će biti ponuđeno 29 lipicanera.

Kako je navedeno u pozivu za prodaju konja, početna cijena ovih životinja biće od 250 do 800 maraka bez PDV-a. Riječ je sivim lipicanerima, starim od dvije do 21 godinu, a licitacije će se održati u prigradskom naselju Lužani, na ekonomiji ergele “Vučijak”.

Vršilac dužnosti direktora ergele Miroslav Milanković je istakao da se konji prodaju pojedinačno, a svi zainteresovani ih mogu pogledati na ergeli.

– Prodaja se vrši po principu “viđeno-kupljeno” i neće se primati nikakve reklamacije, koje se odnose na kvalitet i ostale karakteristike – objasnio je Milanković.

Dodao je da je cijene, kao i grla koja idu na prodaju, odredilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uz pomoć stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta.

– Na ovaj korak odlučili smo se da bismo smanjili broj grla, jer nema potrebe da držimo 112 konja, a svi su u dobroj kondiciji – istakao je Milanković.

Prema njegovim riječima, plan nadležnog ministarstva je da ergela bude svedena na 80 grla, ne računajući podmladak.

Dodao je da ove godine planiraju da obezbijede veće količine hrane, te izvrše određene popravke i nabave dio mehanizacije.

– Za početak pokušavamo da vlastitim sredstvima obezbijedimo hranu, dok veća investiciona ulaganja ne zavise od nas – rekao je Milanković i dodao da imaju namjeru da prodaju poslovnu zgradu, koju ne koriste i tim novcem koliko-toliko renoviraju objekte ergele.

Milanković je naglasio da je ergela trenutno na stabilnim nogama, a velika podrška im je Vlada RS, koja je od februara 2010. godine i njen vlasnik, a pravo rukovođenja dobila je tek nakon završetka četvorogodišnjeg stečajnog postupka. Zastoj je prouzrokovao spor zbog parcele od 70 dunuma, na koju je pravo polagalo i preduzeće “Ratar”, koje je izgubilo sudski spor. Dok su se vlasnička prava dokazivala, konji su gladovali. Bilo je dana kada su mještani iz okolnih sela sakupljali novac za bale sijena.

Lipa

Prnjavorska ergela osnovana je u aprilu 1946. godine i od tada je predstavljala jedno od najpoznatijih odgajališta lipicanera na prostoru bivše Jugoslavije.

Ova ergela je nedavno postala i članica Međunarodne organizacije za uzgoj lipicanskog konja.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here