NS RS danas o smjeni Čubrilovića i novom Poslovniku

0
398

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas na redovnoj sjednici zahtjev SDS-a za smjenu predsjednika ove institucije Nedeljka Čubrilovića.

Čubrilović je ranije rekao da svako ima pravo da predlaže određene inicijative, pa i smjenu rukovodstva republičkog parlamenta, dok u Klubu SDS-a smatraju da je zoupotrijebio položaj tokom vanrednog stanja te učestvovao u donošenju odluka i uredbi kojim se derogira rad NS RS.

Na predloženom dnevnom redu je 36 tačaka, među kojima 17 prijedloga zakona te, između ostalog, odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Evropske investicione banke po projektima “Vodovod i kanalizacija u RS” i mjere zaštite od poplava u RS.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i novi Poslovnik, koji se već duže vrijeme usaglašava, s tim da o tom dokumentu i dalje postoje suprostavljeni stavovi.

Očekuje se i rasprava o Prijedlogu programa rada NS RS za ovu godinu, izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika te Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju čiji je cilj usklađivanje domaćeg sistema sa promjenama u evropskom visokom obrazovanju.

Za razmatranje su predložene i izmjene i dopune zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, po hitnom postupku.

Sjednica će biti održana u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske uz poštivanje mjera koje su propisane u borbi protiv virusa korona.

/Agencije/

PODIJELI