Obavljeno nalaganje badnjaka u prnjavorskoj parohiji

0
3877

U Prnjavoru je danas obavljeno osveštanje i nalaganje badnjaka ispred Hrama Svetog velikomučenika Georgija, dok će ovaj običaj u većini crkava u seoskom području biti obavljen u kasnim poslijepodnevnim časovima.

Protojerej Duško Drinić kaže da se današnjim tradicionalnim običajima vjernici uvode u veliki praznik – dan Rođenja Hristovog.

Badnjak Štrpci

“Za Badnji dan su vezani mnogi lijepi običaji, kako dolazak i nalaganje badnjaka na vatru, tako i večernja bogosluženja i pijukanja za djecu”, rekao je Drinić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je prisustvovao službi i nalaganju badnjaka u ovom pravoslavnom hramu, poželio je svim sugrađanima koji slave da Badnji dan provedu u miru, sa svojim porodicama.

Večernje bogosluženje u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru je u 17.00 časova, nakon čega će za najmlađe biti upriličeno pijukanje. Na Božić uranak počinje u 5.00 časova.

Badnjaci su od ranog jutra krenuli na svečani put u svim mjesnim zajednicama prnjavorske opštine. Dolazak badnjaka iz Donje Mravice, Okolice i Ratkovca u crkvu u gradsko naselje Slatina predviđen je u 14.00 časova, kada će biti obavljeno i nalaganje.

SRNA

PODIJELI