Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

0
447

U Sijekovcu kod Broda danas će biti odata počast za 46 Srba iz ovog mjesta koje su prije 26 godina ubile regularne snage Hrvatske, zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH.

Tim povodom u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u 9.30 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija, a u 10.30 časova parastos poginulim srpskim civilima.

Polaganje vijenaca na Spomen-ploču kod Crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije predviđeno je u 11.00 časova, a potom će uslijediti obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju 26 godina od stradanja Srba u Sijekovcu prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine Srpske, kao i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, tokom 1992. godine izvršile su stravične zločine nad Srbima u Sijekovcu, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/.

U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ako ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u Sijekovcu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

SJEĆANJE NA STRADANJE SRBA NA TEOČAKU

Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina obilježiće dan stradanja Srba na Teočaku u proteklom ratu.

Parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Teočaku biće održan u 17.00 časova u Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini.

Nakon parastosa biće položeni vijenci na centralnom spomeniku oslobodiocima u Bijeljini i odata počast junacima koji su dali živote za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here