Obilježavanje 29 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

0
165
U Sijekovcu, kod Broda, danas će biti obilježeno 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su u ovom selu počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.

U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu, uz ograničen broj prisutnih, od 9.00 časova biće služena liturgija.

Kod Crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije za 10.30 časova je predviđen pomen poginulim srpskim civilima, a za 10.40 polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća kod spomen-ploče.

Pomenu će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj će biti narodni poslanici Igor Žunić, Gordana Vidović i Stevo Јoksimović.

Očekuje se da će pomenu prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, opštine Brod, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske i građani.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić potvrdio je Srni da će nakon liturgije uslijediti osveštanje podignutog krsta, ispred kojeg će ubuduće biti obavljano polaganje vijenaca i cvijeća.

On je rekao da očekuju dolazak Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, koji će osveštati novosagrađeni krst.

Vidić je podsjetio da su članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu, kada je u ovom stravičnom zločinu zvjerski ubijeno 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

– Za samo sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše iz porodica Milošević i Zečević. Najmlađa žrtva bio je Dragan Milošević /17/, a najstarija Јovan Zečević /72/. U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije – rekao je Vidić

On je zahvalio svima koji su prethodnih godina dolazili na obilježavanje godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu, te istakao da je i ove godine potrebno pridržavati se svih naredbi i uputstava nadležnih institucija u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

Vidić je naveo da je mart za Srbe u Brodu bolan i veoma tužan mjesec i da je 3. mart u istorijiovog mjesta upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

– Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske snage zajedno sa 108. brigadom “Zbora narodne garde” zauzele centar grada – ukazao je Vidić.

On je podsjetio da o prelasku hrvatske vojske preko mosta u Brod postoje sačuvani video-snimci koji su uvršteni u dokumentarni film “Od stradanja do slobode Broda”.

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini.

Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem bošnjačko-hrvatskog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rješenje o smirivanju napete situacije.

Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica, potpomognuti snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Napad na Brod 3. marta bio je uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Sjećanje na stradanje Srba u Sijekovcu 1992. godine obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova kao skup od republičkog značaja, uz poštovanje zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here