Obilježavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara

0
590

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, predstavnici Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske danas će zainteresovanim građanima Banjaluke preventivno mjeriti temperaturu, a planirano je i niz ostalih aktivnosti.

Udruženja građanima će mjeriti temperaturu u periodu od 9.00 do 10.00 časova, dok će tradicionalni preventivni pregledi mjerenja pritiska, šećera u krvi i slično ove godine izostati zbog epidemije virusa korona.

Predstavnici Udruženja, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Resuscitacionog savjeta Republike Srpske će u 10.30 časova položiti vijenac na grob osnivača Udruženja Nadi Trišić na groblju Sveti Pantelija, te održati pomen preminulim koleginicama i kolegama.

Za 11.30 časova planirana je konferencija za medije u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u sali za predavanja, gdje će u 12.00 časova biti održana i svečana akademija, najavljeno je iz Udruženja sestara, tehničara i babica Republike Srpske.

Iz Udruženja navode da je Svjetska zdravstvena organizacija ovu godinu proglasila međunarodnom godinom babica i sestara.

Predsjednik Uduženja Živana Vuković Kostić rekla je da je rad medicinskih sestara i babica, i važna uloga koju imaju u održavanju svijeta zdravim, posebno vidljiva u periodu krize uzrokovane novim virusom korona.

– Medicinske sestre su u centru pažnje, a širom planete ova tragična pandemija otkriva nezamjenljiv rad sestara koju sada posebno svi uočavaju i priznaju – istakla je Kostićeva.

Ona je dodala da se ova profesija suočava sa nizom problem.

– Tjeskobni su zbog brige o bolesnim pacijentima, suočavaju se sa brzim izmjenama bolničkih protokola, istovremeno brinu i za vlastito i zdravlje svojih bližnjih što predstavlja dodatni psihološki pritisak. Rad u ovakvim intenzivnim uslovima dovodi do snažnih emocionalnih reakcija, zamora, teškoća sa spavanjem, socijalnog povlačenja, narušenih odnosa s kolegama, sumnje u vlastito znanje i sposobnosti, te propitkivanje vlastitih odluka – navela je Kostićeva.

Ona je dodala da medicinskim sestarama i zdravstvenim radnicima posao dodatno otežavaju laici koji se ne pridržavaju mjera zaštite i uputstva stručnjaka, te na taj način dovode u rizik sebe i druge, kao i oni koji šire neprovjerene medicinske informacije.

– Stoga je na svima odgovornost da pomognu zdravstvenom osoblju poštujući preporuke, štiteći sebe i druge, da se ne šire dezinformacije i panika – poručila je Kostićeva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, navela je ona, svijetu je potrebno još devet miliona medicinskih sestara i babica da bi se do 2030. godine dosegla sveobuhvatna, univerzalna zdravstvena zaštita.

– Ovi izvještaji nam govore da se nalazimo u velikoj krizi za sestrinsku radnu snagu – kaže Kostićeva.

/Srna/

PODIJELI