Obilježavanje svjetskog Dana dobrovoljnih davalaca krvi

0
263

Crveni krst Republike Srpske danas će obilježiti Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Cilj je da se pojača svijest o potrebi i važnosti redovnog dobrovoljnog davanja krvi i istakne značaj ove humane aktivnosti, a poseban akcenat je na ulozi mladih u obezbjeđivanju dragocjene tečnosti.

Crveni krst Republike Srpske će organizovati akcije dobrovoljnog davalaštva krvi širom Srpske, a svim medijskim servisima biće dostavljen video spot o važnosti davanja krvi, naknadno i sva republička priznanja višestruktim dobrovoljnim davaocima.

Prema podacima opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta, u bazi Crvenog krsta Republike Srpske zaključeno sa 31. decembrom prošle godine registrovano je ukupno 22.949 dobrovoljnih davalaca krvi.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, ove godine obilježava se pod motom “Daruj krv da život teče dalje” i u skladu je sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Istaknuto je da su mladi širom svijeta inicijatori brojnih aktivnosti fokusiranih na obezbjeđenje dovoljnih zaliha sigurne krvi, pa će ovog 14. juna poseban akcenat biti stavljen na njihovu ulogu.

Iz Crvenog krsta su zahvalili svim dobrovoljnim neplaćenim davaocima za dragocjenu tečnost kojom spasavaju ljudske život, ali ovu svoje aktivnosti će iskoristiti i da podignu svijest javnosti o potrebi i važnosti redovnog, dobrovoljnog davanja krvi.

Zahvalnost je iskazana za plemenitost i ljubav prema čovjeku uz želju da uvijek budu na putu humanosti čineći ovaj svijet zdravijim mjestom za život.

“Vaše učešće u akcijama je čin solidarisanja sa osobama čiji životi i zdravlje zavise od dovoljne količine sigurne krvi i krvnih komponenti, stoga predstavljate ključni segment svakog zdravstvenog sistema, dok je vaš doprinos nemjerljiv za zdravstveni sistem, za našu organizaciju i cijelu društvenu zajednicu”, istaknuto je u saopštenju.

/SRNA/

PODIJELI