Obilježen Dan oslobođenja Prnjavora – 10. juli

0
514

Povodom 10. jula u Spomen parku u Prnjavoru delegacija Opštinskog odbora SUBNOR-a, predstavnici lokalne zajednice i druga udruženja položili su danas vijence i cvijeće na spomen biste četiri narodna heroja naše opštine i na spomenik poginulim učesnicima iz proteklog rata, sa gradskog područja.

Predsjednik SUBNOR-a, Rade Radonjić rekao je da je cilj obilježavanja 10. jula u Prnjavoru da se ne zaboravi istorijski značajan događaj za ovu opštinu, kao i žrtve svih dosadašnjih ratova, istakavši da je u NOR-u sa područja prnjavorskog sreza učestvovalo oko 4.500 vojnika. “Prema nezvaničnim podacima kojima raspolažemo, poginulo je više od 700, a lakše ili teže ranjeno 1.200 boraca. Bilo je dosta umrlih zbog nedostatka lijekova i hrane”, rekao je Radonjić.

Načelnik opštine Prnjavor Drako Tomaš istakao je da je Prnjavor bio jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koji je tokom Drugog svjetskog rata bio slobodan 626 dana.  “Danas je prilika da se podsjetimo na jedan istorijski važan datum i da ne dozvolimo da se zaboravi. Mislim da je i izgradnja spomen-kompleksa, koji nije posvećen samo borcima iz posljednjeg rata, nego i borcima iz Drugog svjetskog rata, dokaz da se oni neće zaboraviti i da će žrtve uvijek biti cijenjene”, poručio je Tomaš.

Opština Prnjavor u Drugom svjetskom ratu dala je četiri narodna heroja – Radu Vranješević, Stanka Vukašinovića, Novaka Pivaševića i Vida NJežića. Deseti juli je datum kada je 1943.godine naš grad oslobođen od njemačkog okupatora i do kraja Drugog svjetskog rata nije izgubio status slobodne teritorije. Ovaj dan se do 1991.godine slavio kao opštinski praznik , a u rukovodstvu Savjeta mjesne zajednice Prnjavor, pokrenuta je inicijativa da se praznik vrati, odnosno da ponovo dobije značaj koji mu je oduzet nakon višestranačkih izbora. prnjavorlive.info/Srna/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here