Obilježen Međunarodni dan muzike u Prnjavoru (Foto)

0
1499

Prvi dan ljeta, 21. jun, posvećen je Međunarodnom danu muzike, zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Langu koji je 1982.godine predložio da se najduži dan u godini širom Francuske proslavlja besplatnim koncertima.

Prnjavor se prije tri godine priključio obilježavanju Međunarodnog dana muzike, tako da je i danas upriličen prigodan program, na tri lokacije u gradu, u glavnoj Svetosavskoj ulici.

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić” organizovala je muzički program na malom platou, ispred zgrade TV K3, gdje se okupio veliki broj građana da pruže podršku mladim muzičarima.

Ideja Međunarodnog dana muzike jeste da se muzičarima pruži sloboda i prostor da iskažu svoje umijeće, a nema bolje prilike nego na otvorenom prostoru.

Đorđe Kovačević direktor Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Prnjavor, kaže da mu je drago da se obilježavanje Međunarodnog dana muzike polako pretvara u tradiciju u Prnjavoru.

” Naše građanstvo ima pozitivna reagovanja, naučili su na nas, i raduju se zajedno sa nama prvom danu ljeta. Kažu, evo naših muzičara, sjajno je da obilježavaju svoj poziv na ovaj način. Mi smo zadovoljni što ovo postaje tradicija u Prnjavoru, i što grad Prnjavor približavamo svjetskim trendovima i kretanjima u muzičkoj umjetnosti”, kaže Kovačević.

Mario Tomić, sin gitarskog virtuoza Rade Tomića Belog iz Prnjavora, sa svojim ansamblom ”Beli” donio je osmijehe na lica Prnjavorčana. Danas su nastupali bez ozvučenja,za razliku od prošle godine. Njihov performans se dešavao u prirodnijem okruženju, u duhu prave ulične svirke.

” Zahvalan sam Prnjavoru što obilježava ovaj dan i promoviše muziku. Volio bih da sva djeca imaju u osnovnoj školi predmet gdje bi učili svirati neki instrument, koji im odgovara. Muzika stvara mir, produžava život, i treba više raditi na promociji muzike”, kaže Tomić.

Damjan Kovačević i Đorđe Đurđević, dva prijatelja i zaljubljenika u muziku, takođe su učestvovali u proslavljanju Međunarodnog dana muzike. Sviraju iz hobija, samouki su gitaristi, ali su prolaznike oduševili svojim entuzijazmom i umijećem.

“Kolega Damjan i ja se muzikom bavimo iz hobija, imali smo već par nastupa, i drago mi je da smo dobili priliku da svoju ljubav prema muzici podijelimo sa našim sugrađanima”, kaže Đurđević.

Osim učenika Muzičke škole, manifestaciju Dan muzike podržali su Radio Prnjavor i opština Prnjavor.

(prnjavorlive)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here