OBILJEŽEN SVJETSKI DAN CRVENOG KRSTA I NAJAVLJENI NOVI PROJEKTI

0
287

U prostorijama Opštinske organizacije Crvenog krsta Prnjavor, u subotu je održan radni sastanak i na taj način obilježen Svjetski dan Crvenog krsta.

Gordana Pašalić, predsjednik OO Crvenog krsta Prnjavor naglasila je: “Sa načelnikom opštine razgovarali smo o radu OO za proteklu godinu i iznijeli sve aktivnosti koje smo proveli. Sve humanitarne aktivnosti su provedene dok su one takmičarske sa školama izostale, zbog pandemije korona virusa. Plan je da se humanitarne aktivnosti realizuju u tekućoj godini.”

Đurađ Stojčić, sekretar OO, istakao je: “Želim da se zahvalim medijima i načelniku što su došli da zajedno ispratimo i obilježimo Svjetski dan Crvenog krsta. U ovoj sedmici, sumiramo sve naše aktivnosti i nagrađujemo naše volontere. Crveni krst je najveća nevladina organizacija koja djeluje preko 150 godina.

Ove godine 01.07. treba krenuti novi projekat „Starenje i zdravlje 2021-2024“ za koji su načelnik Opštine i OO Crvenog krsta Prnjavor, u martu mjesecu, potpisali ugovor sa Švicarskim crvenim krstom. Pripreme teku po planu i najveći dio sredstava jesu sredstva Švicarskog crvenog krsta. Pružaće se medicinske usluge, usluge lične higijene, nabavke pomagala gdje je potrebno, dobićemo novo vozilo, a opština je obezbjedila prostorije za rad. OO Crvenog krsta Prnjavor trenutno ima oko 100 aktivnih članova, od čega je najviše mladih.”

“Zahvalan sam ljudima i volonterima OO Crvenog krsta, koji su u godini pandemije korona virusa bili produžena ruka Opštinskog štaba za vanredne situacije i koji su bili na svakom mjestu gdje je pomoć bila potrebna. Zahvalnost i za sve druge aktivnosti humanitarnog karaktera koje provode, ostvarujući tako misiju svoga postojanja. Danas posebno želim da naglasim da smo stvorili sve preduslove da se dosadašnji projekat „Dnevna briga za stare“ proširi, i da sa sadašnjih 10 korisnika, u naredne 4 godine postignemo broj od 80 starijih lica kojima će biti pružena pomoć i njega u kući. Ponovo i posebno naglašavam da projekat ima i humanu i ekonomsku dimenziju. Ekonomska se ogleda u činjenici da troškovi smještaja u dom jednog lica, kome je pomoć i njega potrebna, budu i do 5 puta veći, nego da se ista pruža u kući, dok se humana ogleda u spoznaji da starija lica više vole da budu kod kuće, da im se tamo pruži neophodna usluga i pomoć, i da im je u njihovim domovima i najljepše”, rekao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

/Opština Prnjavor/

PODIJELI