Obilježena desetogodišnjica osvećenja Hrama u naselju Slatina

0
427

Služenjem arhijerejske liturgije, podjelom vodice i nafore vjernicima danas je u hramu Svetog Save u prnjavorskom naselju Slatina obilježena deseta godišnjica od osvećenja ove pravoslavne svetinje.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem koji je predvodio liturgiju rekao je da godina koja je u znaku velikog jubileja 800 godina samostalnosti srpske pravoslavne crkve okuplja vjerujući narod, duhovno osnažuje, obavezuje da se i dalje čuva samostalno postojanje pravoslavne  crkve i naroda na ovim prostorima.

„Slaveći velike jubileje ne zaboravljamo ni one manje. Ove godine na prostoru naše eparhije proslavljamo više desetogodišnjih jubileja, a među njima je i hram u Slatini, posvećen Svetom Savi“ , rekao je episkop Jefrem, koji je okupljenim vjernicima održao i besjedu o životu prvog srpskog arhiepiskopa  i doprinosu koji je dao svojoj crkvi i narodu.

„I mi u ovom vremenu smo se usudili da u Prnjavoru,  u naselju Slatina podignemo ovaj hram u čast i spomen Svetom Savi. Hram već deset godina ispunjava svoju misiju, okuplja naš narod, stvara duhovnu zajednicu onih koji dolaze da se pomole, krštavaju, vjenčavaju. To je upravo ono što je Sveti Sava tražio od nas, zadao nam je da budemo djelatni, ljudi koji stvaraju,  koji imaju snage i volje da nešto rade“ , kaže banjalučki episkop.

On je poručio da sve dok se budu slušale pouke Svetog Save, ugledalo na njegovo djelo, radilo kao što je on radio Srbi će moći prevazići i savladati sve poteškoće.

Episkop Jefrem je u svom obraćanju vjernicima ukazao i na dva velika problema sa kojima se danas suočava srpski narod.

Prvi od tih problema je što u ovom vremenu ima više grobova nego kolijevki.

„ Drugi problem je što kao nikad ranije Srbi olako odlaze sa svojih prostora u inostranstvo. Odlazilo se i ranije, ali su se vraćali svojim kućama. Naša djeca uče strane jezike u tuđinskim školama, poprimaju tuđi mentalitet, uče se tuđem načinu života, tuđim vrijednostima, što nije dobro i to ne smijemo dozvoliti“ , rekao je episkop Jefrem.

Predsjednik Crkvene opštine Slatina Miroslav Vojvodić kaže da jedino vjera može spasiti pravoslavni narod u turbulentnim vremenima.

„Ako ne budemo slušali Svetog Savu  da se udružimo, da živimo u miru i zajedništvu nestaćemo sa ovih prostora“ , naglasio je Vojvodić.

On je pozvao vjernike  da ostave iza sebe međusobne razmirice i svađe i da daju svoj doprinos mirnom i složnom zajedničkom životu na ovim prostorima.

Sveštenici hrama Svetog Save u Slatini zahvalili su donatorima za pomoć u izgradnji pomoćnih objekata, koji su danas i osveštani.

(SRNA, TV K3)

PODIJELI