OBILJEŽENO 78 GODINA OD OSLOBOĐENJA OPŠTINE

0
333

U Prnjavoru je u subotu obilježeno 78 godina od oslobođenja naše opštine u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom položeni su vijenci kod bista četiri narodna heroja i na spomen obilježju poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je u NOB-u učestvovalo 4.500 boraca sa područja ove opštine, da je poginulo više od 700, a ranjeno 1.200.

On je naveo da je nakon 10. jula 1943. godine Prnjavor bio slobodan 626 dana.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić rekao je Srni da je osnovni zadatak sadašnjih generacija stanovnika ove opštine da njeguju sjećanje iz ne tako davne prošlosti i obilježavaju značajne istorijske datume.

On je istakao da bi ovdašnje škole trebalo da učestvuju u ovakvim događajima organizovanjem istorijskog časa kako bi se mladi naraštaji upoznali sa istorijskim činjenicama.

“Nadam se da će ubuduće biti više posjetilaca, a mi stari sigurno ovo nećemo napustiti i prepustiti zaboravu”, rekao je Radonjić.

Opština Prnjavor dala je četiri narodna heroja – Radu Vranješević, Stanka Vukašinovića, Novaka Pivaševića i Vida NJežića.

Vijenci su danas položeni i kod spomenika junacima grada posvećenog poginulim borcima u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu.

OO SUBNOR Prnjavor u svom članstvu danas ima četiri borca starosti od 91 do 95 godina i 38 potomaka.

/Srna/

PODIJELI