Obnova obustavlja rad porodilišta u Derventi

0
364
U Domu zdravlja Derventa u toku su unutrašnji radovi opremanja porodilišta, zbog čega će od 1. novembra biti privremeno obustavljen rad u njemu dok se obnova ne završi.Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja Derventa, rekao je za “Nezavisne” da se rekonstrukcija izvodi kako bi vanbolničko porodilište zadovoljilo sve standarde po nalogu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ti standardi, podsjetimo, podrazumijevaju da se ispoštuju pravilnici koji su jasno definisali šta jedno porodilište mora da ima, a to je operaciona sala sa svom pratećom opremom i stručnim kadrom kako bi trudnice i porodilje te novorođenčad imali najbolje uslove.

Trudnice će se, dok traju radovi, kako kaže Šaran, porađati u Doboju, Banjaluci ili gdje one budu željele.

Osim tih radova, kako ističe Šaran, sve ostalo ide planiranim tempom i u toku je edukacija kadra koji je trenutno na specijalizaciji. Ističe da im je rok da vanbolnička porodilišta opreme u skladu sa propisanim standardima bio do polovine godine, ali im je taj rok prolongiran, a ova lokalna zajednica uložila je veliki trud da očuva porodilište.

Njima je, podsjećamo, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, prilikom posjete u avgustu rekao da će se ovoj lokalnoj zajednici omogućiti da završi započetu rekonstrukciju i da uslove mogu da ispune do kraja godine. Opština Derventa, kako je tad rečeno, izdvojila je oko 150.000 KM za pomoć u opremanju porodilišta sa potrebnom opremom.

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, u kojem takođe egzistira vanbolničko porodilište, rekao nam je da ovo porodilište zasad neometano funkcioniše i da ono neće biti dovedeno u pitanje, jer će sve aktivnosti biti završene u roku koji je ostavilo Ministarstvo.

“Rok nije tačno definisan, ali nam je rečeno da ćemo do kraja godine imati prostora da riješimo sve što je planirano”, kaže Tomaš i dodaje da je u toku nabavka opreme za operacionu salu, kao i aktivnosti na angažovanju kadra. Ističe da još nije završena nabavka kompletne opreme te se nadaju i pomoći Ministarstva.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da su direktori domova zdravlja Prnjavor i Derventa, kao i načelnici ovih opština, upoznati sa uslovima koje jedno porodilište treba da ispunjava i u više navrata su izrazili spremnost te je dogovoreno da će pronaći adekvatna rješenja u skladu Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS i odgovarajućim podzakonskim aktima.

“Ministarstvo je cijenilo interes tih lokalnih zajednica i zahtjeve javnosti za održavanje porodilišta u tim sredinama. U domenu svog rada i nadležnosti, Ministarstvo je u međuvremenu maksimalno izašlo u susret u pogledu davanja saglasnosti za specijalizacije, kao i vremenu za obezbjeđivanje kadra i opreme. Do rukovodilaca ovih domova zdravlja i njihovih osnivača – opština je da ocijene svoje mogućnosti ispunjavanja propisanih uslova i donesu odluke o budućem radu porodilišta u okviru ovih zdravstvenih ustanova”, kažu iz Ministarstva.

Napominju da su u fokusu rada Ministarstva, prije svega, sigurnost i zdravlje trudnica, porodilja i novorođenčadi, što očekuju i od svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here