Obnovljena tradicija postavljanja prvomajskog drveta

0
765
ПРЊАВОР, 1. МАЈА /СРНА/ - Чеси из Маћиног Брда у општини Прњавор, након више од двије деценије паузе, обновили су традицију постављања и украшавања првомајског дрвета.

Česi iz Maćinog Brda u opštini Prnjavor, nakon više od dvije decenije pauze, obnovili su tradiciju postavljanja i ukrašavanja prvomajskog drveta.

Ovaj običaj podrazumijeva da se u svečanoj povorci kroz selo nosi visoko, mlado drvo, po pravilu smreka, jela ili breza, te postavlja na određenom mjestu u selu, uz pjevanje starih obrednih pjesama i ples koji simbolizuju pobjedu proljeća nad zimom.

Mještanin Maćinog Brda Albin Hajek objašnjava da bi drvo trebalo da bude deblje, nakon čega se sa njega skida kora, a na vrh postavljaju razni ukrasi.

“Omladina se penje na drvo sa kojeg skida ukrase, ali to je veoma teško jer je stablo klizavo”, pojašnjava Hajek.

On ističe da većina mladih danas ne zna za ovaj običaj, te da je cilj da se postavljanje prvomajskog drveta, kao dio češke tradicije i kulture, sačuva od zaborava.

Osim postavljanja drveta, pali se i vatra koja simbolizuje svjetlost i početak dužeg dana, a običaj je da podignuto drvo stoji do kraja maja.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here