Obućarima veće plate 200 KM

0
355

Zbog odliva radne snage poslodavci u Derventi i Prnjavoru primorani da dižu zarade. U fabrici “Sanino” od oktobra planiraju da podignu mesečna primanja.

DIREKTOR Fabrike obuće “Sanino”, sa pogonima u Derventi i Prnjavoru, Radovan Pazurević najavljuje da će više od 1.000 njegovih radnika od oktobra imati platu veću za oko 200 KM, zajedno sa povećanjem od 30 maraka koje je omogućeno povećanim neoporezivim delom dohotka.

Kako “Novosti” saznaju, povišica je diktat masovnog odliva radne snage u Srpskoj, pa se očekuje dizanje plata i u drugim firmama.

– Tako će plate u našim fabrikama biti oko 700 KM. Svesni smo da i to nije dovoljno. Ali ako bi smo povećali plate na 800 maraka, morali bismo da stavimo ključ u bravu – pojašnjava Pazurević.

Pazurović kaže da je asocijacije privrednika u RS evidentiraju masovni odlazak aktivne radne snage još od 2012. godine.

– Problem je to što odlazi kvalifikovana radna snaga i cela privreda ne vidi rešenje – zabrinut je Pazurević.

Obućari u derventskim i prnjavorskim pogonima “Sanina” nadaju se da ovo nije puki predizborni trik i da će direktor Pazurević održati reč. Naime ovaj poznati privrednik je na listi kandidata SNSD za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS za predstojeće oktobarske izbore.

BERAČI

ODLAZAK kvalifikovanih radnika u inostranstvo je osnovni razlog zbog kojeg sve više domaćih kompanija ne može da ispoštuje izvozne aranžmane. Tako je “Destilacija” Teslić drugi put ove godine morala da zaustavi proizvodnju jer nije dobila ugovorenu količinu destilacionog drveta od “Šuma RS”. Jedna građevinska firma iz RS angažovala je pedesetak građevinaca iz Turske, dok je jedan voćar “uvezao” berače čak iz Ukrajine.

Ninko Đurić – Večernje novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here