Očuvati i pojačati kapacitet i autonomiju Republike Srpske

0
297
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je interes Republike Srpske očuvati i pojačati njen kapacitet i autonomiju, te što samostalnije voditi politike, jer to dozvoljava Ustav BiH.

“Ustavom BiH je propisano da Republika Srpska i Federacija BiH čine BiH. To znači da onaj ko sastavlja BiH unosi politike unutra, a ne dobija politike sa strane”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik koji je i lider SNSD-a kaže da ova stranka ne postavlja uslove, te da će šteta za BiH biti ukoliko vlast ne bude foremirana.

“Pokazalo se godinama da BiH ne može da funkcioniše. Hoćemo da uđemo u Savjet ministara, ali oni brane i ne dozvoljavaju jednom narodu koji je na izborima izabrao svoje predstavnike da bude legitimno predstavljen na nivou zajedničkih institucija i to je suština, a ne NATO”, naglasio je Dodik.

On je rekao da će se u BiH slomiti mnoge zablude o tome kako formirati, centralizovati i liberalizovati BiH.

“U BiH možemo pokušati da dođemo do dogovora na bazi Dejtona da se Republici Srpskoj vrate nadležnosti koje su joj otete i da zajedno sa drugim narodima na ovom prostoru gradimo politike koje mogu da budu zajedničke i održive”, smatra Dodik.

On poručuje da u BiH neće biti rata, ni sukoba, te ocjenjuje da su to sve izmišljotine da bi se plašio narod.

Dodik je pozvao srpski narod da snažno stane iza politika koje se vode na očuvanju Republike Srpske, ističući da je to jedino što garantuje budućnost.

“Nikakav intervencionizam međunarodne zajednice više nije moguć. Pozivam Bošnjake i Hrvate da se konačno dogovorimo, odnosno da BiH funkcioniše bez nametanja stranaca”, rekao je Dodik.

On smatra da je potrebno vratiti Republiku Srpsku u dejtonsku poziciju i da nije sporno da Srpska bude sastavni dio BiH, kako to i piše u Ustavu BiH.

“Ukoliko nas budete osporavali, ne garantujem da se u Republici Srpskoj neće stvoriti ključna podrška za njen status”, zaključio je Dodik.

DODIK: IVANIĆ JE GLASAO ZA NATO

Milorad Dodik izjavio je da je njegov prethodnik Mladen Ivanić glasao da je strateški cilj BiH put u NATO, te da nijednom nije potegao zaštitu vitalnog interesa Srba u BiH.

Dodik je rekao da ne mora da poštuje to što je Ivanić uradio u vremenu kada je Narodna skupština Republike Srpske osam mjeseci ranije potvrdila vojnu neutralnost Srpske.

“Ivanić nije poštovao odluku parlamenta, ali ja je poštujem. Kada god budem imao dilemu šta da uradim, tražiću njen stav. Dakle, Srpska je mjesto konačnih odluka, a ne BiH, iako neko pokušava da je nametne u tom smislu. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to mora da se poštuje”, naglasio je Dodik.

On je naveo da se u prošlosti glasalo u vezi sa NATO-om, ali da tada nije bilo pomenute odluke o vojnoj neutralnosti.

“Ne kažem da u prošlosti nije bilo raznih odluka, ali kada je Narodna skupština usvojila odluku o vojnoj neutralnosti, to je nešto sasvim drugo… Ne pada mi na pamet da se ponašam mimo odluka parlamenta Srpske i to je poenta”, rekao je Dodik ra i dodao će poštovati stavove institucija Srpske dok god bude imao izbornu podršku stanovnika Republike.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske izjavio da mu je važna stabilna i jedinstvena Srpska, pogotovo nakon toga što je narod odlučio i poručio na proteklim opštim izborima.

“Vlada koju predvodi Radovan Višković radi dobro i ima dvotrećinsku podršku parlamenta Srpske. To određuje politički život u Srpskoj, a ne opozicija koja ima problem sa legitimitetom i slično. U vremenu koje dolazi postojaće pitanja koje ćemo morati zajednički da odredimo i napravimo što jaču poziciju Srpske. Dakle, moje je da u tom smislu sve ovo pokušam kao političar, iako je opozicija 10 puta do sada izgubila izbore, a izgubiće i sljedeće – lokalne i opšte. To znam i osjećam po podršci koju vidim na terenu i u Srpskoj”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je ocijenio da se izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH degradira konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, ali da to neće proći jer Hrvati hoće svoju autentičnu i izvornu politiku.

“Neće Komšića i ne dozvoljavaju mu da uđe ni u jednu opštinu gdje su većina. I Hrvatska država kaže da im to ne treba”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o izgradnji puta Beograd-Sarajevo, čija je izgradnja interes Srpske, Dodik je rekao da je problematično što BiH nivo vlasti nije napravio prijedlog sporazuma sa Turskom u vezi sa izgradnjom puta na svojoj teritoriji.

On je rekao da sada ne postoji Savjet ministara koji može da efektira sporazum Turske i BiH o izgradnji tog puta, koji uglavnom finansira Turska.

Dodik je naglasio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na tom planu obećao da će finansirati izgradnju mosta na Rači i pomoći u pravljenju puta od tog objekta do petlje u Bijeljini.

“To košta preko 100 miliona evra i ozbiljna je pomoć. Dakle, imamo obećanje Srbije i Turske da se to radi, a nemamo Savjet ministara i Predsjedništvo koji trebaju da u tom smjeru izgradnje naprave formalni sporazum …”, rekao je Dodik i dodao da je Srpska sve stvari u vezi sa tim putem definisala

PODIJELI