Od 1. januara 2017. veće penzije u Srpskoj?

0
1083

Predstavnici Vlade Republike Srpske i Udruženja penzionera Republike Srpske postigli su saglasnost o potrebi povećanja penzija u Srpskoj od 1. januara iduće godine, izjavio je predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj.

 

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Udruženja penzionera sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, Rakulj je rekao novinarima u Banjaluci da još nije dogovoren procenat povećanja penzija.

 

“Dogovorili smo naredni sastanak kada se budu preračunale sve obaveze Republike i kada ćemo ići od stavke do stavke, odnosno tražićemo rješenja kada se sve stavi na papir”, istakao je Rakulj.

 

On je rekao da su u Udruženju penzionera Republike Srpske saglasni da se ide sa malo većim povećanjem nižih penzija ukoliko to ne budu ometale zakonske prepreke.

 

“Od redovnog zakonskog usklađivanja penzija ne očekujemo ništa posebno”, istakao je Rakulj.

 

Predsjednik skupštinskog Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilija Stevančević rekao je novinarima da su dobili uvjeravanja u Vladi Republike Srpske da će od 1. januara 2017. godine doći do povećanja penzija.

 

“Nismo došli do tačnog pokazatelja u kojem će procentu penzije biti povećane, ali je Vlada Republike Srpske u tom pogledu zadužila ministra finansija Zorana Tegeltiju da iznađe određene parametre”, istakao je Stevančević.

On izrazio očekivanje da neće biti u istom procentu povećane najniže penzije i one u iznosu od 500 KM. Stevančević je dodao da je na sastanku bilo govora o ranijem zaključku

 

Narodne skupštine Republike Srpske kojim je predloženo da penzije u Srpskoj od 1. januara 2017. godine budu povećane u iznosu tri do sedam odsto. Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje Vlada Republike Srpske preduzima sa ciljem unapređenja položaja penzionerske populacije.

 

Predsjednica Cvijanović ovom prilikom je istakla da je Vlada Srpske, uprkos svim izazovima sa kojima se susreće, u potpunosti opredjeljena za dalje jačanje materijalnog položaja i statusa penzionera, kao i za povećanje penzija, naglasivši da će se usklađivanje penzija vršiti svaki put kada se za to steknu uslovi.

 

Ona je naglasila da je prelaskom na trezorski sistem isplate omogućena stabilnost i redovnost isplate penzija, čime su penzioneri svrstani u prioritetnu grupu, te istakla da su u protekle tri godine penzije povećane za 11,5 %.

 

Tokom sastanka predstavnici penzionera izrazili su zahvalnost za napore koje predsjednica Cvijanović i Vlada Srpske čine na poboljšanju i unapređenju statusa ove kategorije stavnovništva, te izrazili očekivanja da će Vlada Srpske i u budućnosti nastaviti da radi na definisanju odgovarajućih rješenja koja se tiču položaja najstarije populacije.

 

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srpske: ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar pravde Anton Kasipović.Srna

PODIJELI