Od 1. jula finansiranje inhalatora za oboljele od cistične fibroze

0
143
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 1. jula će finansirati inhalator isključivo namijenjen oboljelima od cistične fibroze, koji omogućava 100 odsto iskoristivost lijeka za razliku od ranijih aparata.

Iz Fonda je saopšteno da se novo medicinsko sredstvo uvodi prvenstveno na prijedlog udruženja pacijenata, što je još jedan dokaz da Fond svakodnevno analizira potrebe osiguranih lica i sve odluke kreira isključivo u pravcu poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Fond zdravstvenog osiguranja od 1. jula uvodi nova prava iz zdravstvenog osiguranja, te je proširio i pravo za dobijanje slušnih aparata o trošku Fonda, koje će sada moći da dobiju svi osiguranici do 65 godina starosti koji imaju medicinske indikacije, dok su ranije to mogli samo radno sposobni osiguranici.

Novina je da će Fond početi da finansira i iglice propisane djeci koja koriste hormon rasta, a koje je do sada finansirao samo za oboljele od dijabetesa.

U saopštenju se navodi da su ove novine omogućene izmjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva koji je usvojio Upravni odbor Fonda i koji bi trebalo da se počne primjenjivati od 1. jula, a njegove izmjene inicirao je sam Fond.

– Fond je zahvaljujući ovim izmjenama značajno pojednostavio proceduru i skratio rokove za dobijanje mnogih pomagala, ali i preciznije definisao medicinske indikacije za dobijanje mnogih medicinskih sredstava – ističu iz Fonda.

Kao primjer, iz Fonda navode da je rok za dobijanje novih elektromotornih kolica za osiguranike skraćen sa 10 na pet godina, a rok za dobijanje potpazušnih i podlaktnih štaka sa osam na pet godina.

Fond je ovim izmjenama ukinuo starosnu granicu kao uslov za dobijanje kolica invalidskih kolica za sobnu i spoljašnju upotrebu koja je ranije bila do 65 godina.

Fond je i omogućio da se pelene za djecu i odrasle mogu uzimati u tromjesečnim količinama, dok su ranije osiguranici to morali da čine svaki mjesec.

– Fond je i ovim izmjenama nastojao da maksimalno pojednostavi proceduru dobijanja medicinskih sredstava. Cilj je da uklanjanjem administrativnih barijera put ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bude brži i efikasniji – navode iz Fonda.

Fond je u prošloj godini znatno proširio prava iz zdravstvenog osiguranja i sa tom praksom nastavlja i u ovoj godini, upravo zahvaljujući poslovnoj odluci da se maksimalno posveti racionalizaciji, kontroli i upravljanju svim troškovima kako bi se ostvario prostor za proširenje prava u ovoj oblasti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here