Od danas u protestu i mesari, ribari, voćari i živinari

0
1110

Mljekari i uzgajivači svinja koji protestuju na carinskim terminalima u BiH nisu zadovoljni ishodom sjednice Savjeta ministara BiH o zaštiti domaće proizvodnje, a od sutra će im se u blokadi pridružiti i mesari, ribari, živinari i voćari, izjavio je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

“To što je danas usvojeno je nešto uopšteno, da prođe vrijeme i da nemamo rješenje”, rekao je Usorac.

Usorac je za četvrtak, 20. novembra u Gradišci najavio sjednicu Upravnog odbora Udruženja u 11.00 časova, čije će zaključke saopštiti na carinskom terminalu u 13.00 časova.

On je dodao da se u Informaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa navodi da nema prekomjernog uvoza mlijeka iz EU, ali i da je domaća proizvodnja ugrožena, ne navodeći od čega.

“Ne kažu da li je ugrožena od Savjeta ministara ili zbog određenih nepravilnosti kod uvoza robe. Ako nema prekomjernog uvoza, odakle nam 40 miliona litara mlijeka u mljekarama koje se ne može plasirati”, rekao je Usorac.

Prema njegovim riječima, prijedlozi mjera koje su dostavili mljekari ne stvaraju nikakve probleme sa EU ni sa bilo kim drugim, jer traže da zemlja funkcioniše, posebno na granicama.

Komentarišući nalog Upravi za indirektno oporezivanje da pojača inspekcijske kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, Usorac je rekao da to nema smisla, jer se 70 odsto robe carini izvan carinskih terminala.

“Ako pregledamo postojeću dokumentaciju, vidjećemo da u 90 odsto slučajeva roba uopšte nije vagana, da su smanjene težine i cijene”, rekao je Usorac.

On je poručio da su osam zahtjeva poljoprivrednika provodivi i da očekuje da ih Savjet ministara usvoji, s tim da se jedan zahtjev odnosi na odobravanje duže ročnosti i negativne kamate kredita kod entitetskih razvojnih banaka.

“Ako žele da idemo u EU, onda nam moraju izjednačiti uslove sa onima koji sada postoje u EU, da nam se ne bi desilo isto što i u Hrvatskoj”, upozorio je Usorac.

Savjet ministara BiH pozvao je danas sva nadležna tijela u BiH da razmotre pravni osnov za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje i da se angažuju na obezbjeđenju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

Izraženo je apsolutno razumijevanje za nezadovoljstvo i težinu položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o sastanku o stanju i problemima u oblasti mljekarstva u BiH, koji je održan 11. novembra.

Na sjednici su razmotrene dosadašnje analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koje ukazuju da nije registrovan prekomjeran uvoz ovih proizvoda iz EU u BiH u ovoj godinu u odnosu na prethodnu. /SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here