OD KARCINOMA DOJKE GODIŠNJE OBOLI 400 ŽENA

0
267

U Republici Srpskoj od karcinoma dojke godišnje oboli više od 400 žena, te je rano otkrivanje od velikog značaja za uspješno liječenje ove bolesti, rekla je danas u Banjaluci predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Suzana Kekić.

Kekićeva je istakla da je u 90 odsto slučajeva karcinom dojke izlječiv ukoliko je otkriven na vrijeme, te upozorila da je još u velikoj mjeri prisutna stigma kod oboljelih žena, koje se stide da priznaju da su bolesne.

“Izlaskom na Trg Krajine u Banjaluci i dijeljenjem brošura u kojima se nalaze glavne informacije o karcinomu dojke, želimo da podignemo svijest građana o značaju otkrivanja ove bolesti na vrijeme, te njenom prihvatanju i pravovremenoj terapiji”, rekla je Kekićeva novinarima povodom obilježavanja 24. oktobra – Svjetskog dana borbe protiv raka dojke.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su ove aktivnosti doprinijele da i žene u malim sredinama budu aktivne u borbi protiv raka dojke, jer je rano otkrivanje najvažnije u prevenciji ove bolesti.

“Žene u malim sredinama čak se i u većem broju odazivaju našim radionicama i predavanjima, nego u gradovima. Veliki značaj imaju i besplatni mamografski pregledi koje organizujemo u seoskim područjima, a sve radi stvaranja uslova da se i žene iz tih krajeva pregledaju”, rekla je Kekićeva.

Prema njenim riječima, aktivnosti Saveza “Iskra” doprinijele su da žene oboljele od raka dojke imaju pravo na besplatne perike, specijalne grudnjake, te rekonstrukciju dojke nakon odstranjenja.

“Trenutno se zalažemo da dobijemo skrining mamografiju, koja bi smanjila smrtnost od ove bolesti, jer svaka žena poslije 40 godine treba redovno, na svake dvije godine, da obavlja ovaj pregled”, rekla je Kekićeva.

Nacionalni koordinator za maligne bolesti Republike Srpske Zdenka Gojković rekla je da se sa rakom dojke bore i razvijene i nerazvijene zemlje, te da je smrtnost od ove bolesti u opadanju.

Gojkovićeva je istakla da je cilj edukacija i aktivnosti da žene shvate da treba redovno da se pregledaju, te da se ne plaše da se jave doktoru ukoliko samopregledom nešto napipaju.

“Starosna granica žena koje obolijevaju od karcinoma dojke je sve niža, tako da stalno apelujemo na djevojke da krenu sa samopregledima čim se dojke počnu razvijati”, rekla je Gojkovićeva.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here