Od obilnih padavina do ljetnjih suša

0
1166

Temperatura se povećava na Balkanu, kao i u drugim delovima Evrope, kao rezultat klimatskih promena i u budućnosti se očekuje još obilnih padavina – kiše, snega i grada, uz povećanje rizika letnje suše, kaže portparol Svetske meteorološke organizacije Kler Nalis.

Ona je rekla i da postoji verovatnoća da će se frekventnost i jačina letnjih toplotnih talasa pojačati širom Evrope, kao i da će obilne padavine postati frekventnije, naročito tokom zime.

Nalisova je navela da je uzrok nedavnih poplava koje su zadesile BiH i Srbiju prolongirana obilna kiša koja je trajala od sredine aprila.

Ona je dodala da je zemlja već bila natopljena i da nije mogla apsorbovati velike količine padavina koje su pale 14. i 15. maja.

“Kiša, merena u količini više od tri meseca, pala je u periodu od samo nekoliko dana, što je dovelo do poplava i brojnih klizišta. Ovo se desilo zbog niskog pritiska iznad područja koje je bilo zaglavljeno u takozvanom blokirajućem obliku, što znači da se oblaci nisu mogli pomeriti i doneti kišu drugim područjima”, rekla je Nalisova.

Ona je dodala da su meteorološke službe u regionu uradile dobar posao šaljući upozorenja prema vlastima i zvaničnicima./PRESS ONLINE/

PODIJELI