Od sutra zimske gume, pripremite i lance

0
1158

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjetilo je građane da od sutra na snagu stupa zakonska obaveza da bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila do 15. aprila naredne godine, moraju imati zimsku opremu.

 

“Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatraju se zimski pneumatici na sva četiri točka”, navode u MUP-u.

 

Zimska guma, objašnjavaju, je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha.

Dubina gazećeg sloja na takvoj gumi mora da iznosi iznosi najmanje 4 mm. Dodaje se i da, ako vozilo ima gume sa ljetnim profilom, u opremi automobila moraju da se nalaze lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u narednom periodu će vršiti pojačanu kontrolu vozila u pogledu ispunjavanja uslova za učestvovanje u saobraćaju, a posebno opremljenosti vozila sa zimskom opremom.

 

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, predviđena je novčana kazna od 40 KM.

 

Glas Srpske

PODIJELI