ODBAČENA REZOLUCIJA O POŠTOVANJU ŽRTAVA FAŠISTIČKIH REŽIMA I POKRETA

0
418

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici su na posebnoj sjednici usvojili 20 zaključaka u kojima se konstatuje da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Konstatuje se da je neprihvatljiv naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

U zaključcima se naglašava da je nepojmljiva konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao znatan broj žrtava iz BiH. BiH tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.

U zaključcima se navodi da je srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu.

Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda.

U Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Narodna skupština Republike Srpske, nakon isteka gotovo pet godina od usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne institucije BiH i Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sjećanje na žrtve genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucionalni kapacitet, kao i javno iskazana volja u Republici Srpskoj i Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske nacrt zakona o Danu sjećanja na žrtve genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u pripremu nacrta ovog zakona uključi stručne saradnike iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Drugog svjetskog rata. Neprihvatljive su i uvredljive prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave, poput “Blajburga” od vlasti Hrvatske.

Skupština smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kako za žrtve Drugog svjetskog rata, tako i za potomke žrtava.

Narodna skupština Republike Srpske odbacuje netačne konstrukcije i spekulacije u vezi sa dijelom dokumentacije iz Jasenovca.

U zaključcima piše da Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu znatan dio dokumentacije iz Jasenovca snimljen i na savremen tehnički način obezbijeđen posredstvom mikrofilmovanja i konzervacije.

Narodna skupštine Republike Srpske formiraće parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uvjeriti se u stanje dijela jasenovačke građe koji se tamo nalazi.

Potvrđuje se da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.

Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i utvrdila stanje jasenovačke građe.

Zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Ove zaključke potpisali su šefovi poslaničkih klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a, SP-a i nezavisni poslanici.

Zaključke su prihvatila 52 poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici SDS-a i PDP-a, a nakon glasanja predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubirlović zaključio je posebnu sjednicu.

/Srna/

PODIJELI