Odbačena žalba frilensera, Poreska uprava FBiH zakonito vršila oporezivanje

0
252

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH potvrdila je zakonitost postupanja Poreske uprave Federacije BiH u slučaju oporezivanja frilensera, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

“Povodom provedenih aktivnosti Porezne uprave FBiH u vezi sa oporezivanjem fizičkih lica – građana koji ostvaruju prihode iz inostranstva i iste naplaćuju putem PayPal-a ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili direktno na devizne račune, odnosno na druge vrste računa otvorenih kod poslovnih banaka i prigovora koji je tim povodom upućen Agenciji za zaštitu ličnih/osobnih podataka u BiH protiv Porezne uprave FBiH i protiv poslovnih banaka, obavještavamo porezne obveznike i javnost da je Agencija za zaštitu ličnih/osobnih podataka u BiH donijela Rješenje kojim je prigovor žalitelja odbijen kao neosnovan”, navode u Upravi.

U rješenju Agencije se navodi da je Poreskna uprava u provođenju aktivnosti prikupljanja podataka o prilivu sredstava na transakcione račune kod poslovnih banaka u cilju utvrđivanja eventualne poreske obaveze određenog broja lica, koji su ostvarivali prihod iz inostranstva, postupala u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o Poreskoj upravi Federacije BiH i Zakonom o porezu na dohodak.

Agencija takođe, navodi da nije došlo do povrede privatnosti, prilikom podnošenja zahtjeva poslovnoj banci za dostavu podataka o prilivima sredstava na njen transakcioni račun putem PayPall sistema i daljom obradom podataka od strane Poreske uprave, prenosi televizija “N1”.

“Potvrđeno je da je zakonska obaveza poslovnih banaka da dostave lične podatke Poreznoj upravi i da za navedeno ne treba saglasnost korisnika računa s obzirom da je Porezna uprava, saglasno Zakonu o Poreznoj upravi FBiH i Zakonu o porezu na dohodak, nadležna za obradu ličnih podataka poreznih obveznika. Dakle, Agencija je utvrdila da dostavljanjem podataka od strane poslovnih banaka Poreznoj upravi, te daljom obradom podataka od strane Porezne uprave nije došlo do povrede relevantnih propisa, a time ni odredbi člana 4. stav.1. tačka a) Zakona o zaštiti ličnih podataka”, stoji u saopštenju.

Poreska uprava ponovo je pozvala poreske obveznike fizička lica – građane koji ostvaruju prihode iz inostranstva i iste naplaćuju putem PayPal-a ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili direktno na devizne račune, da “ne nasjedaju na priče plasirane od nesavjesnih i neodgovornih lica koji koriste sve načine da izbjegnu plaćanje zakonom propisanih obaveza”.

“Pozivamo sve porezne obveznike da izvrše obaveze propisane zakonom i da prijave sve prihode nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave FBiH. Naglašavamo, da će Porezna uprava FBiH biti prinuđena da postupa u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, i da će sankcionisati sva lica koja ne budu izvršavala svoje obaveze u skladu sa zakonom”, navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

(N1)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here