ODBIJEN ZAHTJEV ANKARE ZA IZRUČENJE GULENOVACA

0
424

Sud BiH odbio je zahtjev Ankare za izručenje četvoro državljana Turske koje turska vlast traži kao osumnjičene da su članovi “naoružane terorističke grupe FETO”, čiji je osnivač odbjegli turski imam Fetulah Gulen.

Riječ je o Turcima koji se od 2016. godine nalaze u BiH, a to su Humejra Gokčen, Ozer Ozsaraj, Sedat Tozluk i Etem Erdomuš, saznaje “Dnevni avaz”.

U zahtjevu koji je odbijen, jer nisu ispunjene pretpostavke da državljani Turske koji žive u BiH budu izručeni matičnoj zemlji, navodi se da je, prema turskom zakonu, za krivično djelo za koje je osumnjičena ova četvorka propisana zatvorska kazna od 7,5 do 15 godina.

Iako Turska traži navedena lica jer su navodno pripremala državni udar, stav BiH je da FETO nije na spisku terorističkih organizacija UN, a ni djelo za koje su osumnjičena ne predstavlja krivično djelo po zakonodavstvu BiH.

Sarajevski dnevnik navodi da Turska potražuje i profesora Aliju Lafcioglua, za koga je postupak obustavljen, a na toj listi su i Neđli Javuz, Alija Ogea, Mehmed Afačan, Ismail Sozur, Abdulah Pamukču i Okaj Ozbal.

Za te osobe je, kako se navodi, samo zatraženo iz Kancelarije za poslove sa strancima poništavanje pasoša i ukidanje boravišne dozvole.

Prema riječima njihovog advokata Nedima Adamovića, Sud BiH donio je rješenja kojima se zabranjuje organima BiH da do okončanja sudskog postupka izvršavaju rješenja bezbjednosnih institucija u BiH.

List saznaje da još nije zvanično upućena molba pravosudnim institucijama za postupanje kada je u pitanju nedavni zahtjev predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, da mu se ultimativno izruči deset državljana Turske.

(Srna)

PODIJELI