Odbornici prnjavorskog kluba „Petica“ i četvorka iz SNSD pišu načelniku Tomašu: Skupštinska većina na klackalici

0
1774

Stopama nezadovoljne četvorke odbornika SNSD koji su formirali klub “SNSD plus” krenulo je i pet članova odborničkog kluba “Petica”.

Ukupno devet odbornika u Skupštini opštine Prnjavor ultimativno zahteva od načelnika Darka Tomaša i predsednika OO SNSD, drugačiju političku praksu, te ispunjenje dogovora formulisanih prilikom sastavljanja skupštinske većine.

 Ovim potezima, koji su postali dominantna tema u ovoj sredini, poljuljana je skupštinska većina. Ukoliko bi “Petica” i četvorka ostala dosledna stavovima obelodanjenim poslednjih dana to bi dovelo do prekompozicije vlasti u Prnjavoru.

Sagovornici “EuroBlica” u ove dve odborničke grupe ne dovode u pitanje načelnikovu poziciju, ali ga nesumnjivo stavljaju na velike muke i u sužen prostor, gde bi opozicioni SDS mogao profitirati.

– Naše nezadovoljstvo isključivo je fokusirano na loš rad OO SNSD u Prnjavoru – rekao je Goran Zemun iz kluba SNSD plus.

On naglašava da su on, Aleksandar Vuković, Draško Aulić i Veljko Gvozdenović i dalje članovi SNSD, dosledni politici ove partije i predsednika Milorada Dodika.

Darko Tomaš, načelnik opštine i predsednik OO SNSD kaže da nekoliko dana bezuspešno pokušava doći do pisane forme njihovih zahteva.

– Koji su to zahtevi koji nisu rešeni ili koji zahtevi treba da budu rešeni da bi oni bili članovi Kluba odbornika SNSD. Simptomatično je da oni pet dana ne mogu da se dogovore oko tih zahteva. Pozivam ih da javno to kažu. Uveren sam da će ti zahtevi valjda biti opšte prirode, da neće biti pojedinačni, jer ih je narod birao da rade u opštem interesu – izjavio je Tomaš.

On je prinuđen, takođe, da iznova pregovara i sa Klubom “Petica” koji je sada očigledno zaključio da je ovo dobar trenutak da i oni ojačaju svoje pozicije u lokalnoj upravi.

Branko Deket, predsednik Kluba “Petica” pojašnjava za “EuroBlic” da kod njih “ne postoji problem ukoliko načelnik ispoštuje obećanja iz perioda formiranja lokalne vlasti”.

– Ta obećanja ispunjena su samo delimično. Na poslednjoj sednici mi smo spasili skupštinsku većinu. Shvatamo da za neke poslove, zbog problema u svojoj partiji, Tomaš nije mogao izvršiti obećano ali sada više nema odlaganja – rekao je Deket.

Na naše pitanje da konkretno pojasni o čemu se radi, o kojim zahtevima je reč, izbegao je konkretan odgovor.

Radikal Milorad Kondić, zalaže se prekrajanje većine bez NDP, posebno Mire Šikaca, potpredsednika SO i predsednika OO NDP. On je potvrdio da je jedan od zahteva “Petice” smena Šikarca u lokalnom parlamentu.

– Neprimena je koalicija i saradnja sa Šikarcem jer je on sada, očigledno bitniji za vlast nego nas petorica – istakao je Kondić naglasivši da, ukoliko se pregovori sa “Peticom” i četvorkom iz kluba SNSD plus, nepovoljno završe, načelnik će biti prinuđen da kroji novu većinu.

Inače, Klub “Petica čine Milorad Kondić (SRS), Savko Tubak (SP), Slaviša Milinčić (NDP), Neveko Pančić (PDP) i Branko Deket (nacionalne manjine).

Žunić: Ova vlast je ozbiljnija

Brano Žunić, predsednik OO PDP kaže da odbornik PDP-a učestvuje u radu Kluba “Petica” sa još četvoricom odbornika, ali po dogovoru samo o onim pitanjima gde je psotignut konsenzus.

– Krupno pitanje kao što je smena potpredsednika SO Mire Šikarca, zahteva razmatranje strančkih organa. Na poziv načelnika učestvujemo u lokalnoj vlasti i odgovorni smo za urbanizam i planiranje ali ćemo naravno dati doprinos da valst ostane stabilna. Ona je mnogo ozbiljnija i odgovornija od prethodne na čijem čelu je bio Siniša Gatarić (SDS) – poručio je Žunić.

Blic

PODIJELI