Odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori opasno za obje zemlje

0
241

Nadležni treba da diplomatskim putem zaustave namjeru Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i tako prekinu dvadesetogodišnju agoniju građana sa lijeve i desne obale Une, navedeno je u otvorenom pismu koje je Udruženje Grin tim iz Novog Grada uputilo političkim akterima u BiH.

U pismu je istaknuto da potencijalno odlaganje neposredno uz granicu BiH i Hrvatske predstavlja problem koji se tiče svih nastanjenih u direktno ugroženim područjima, kao i svih onih koje bi imali indirektne posljedice realizacije te namjere.

U pismu je istaknuto da je Strateška studija sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva – dokument koji objašnjava da je Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, jasno targetirana kao lokacija za odlaganje pomenutih otpada.

U ovom Udruženju uvjereni su da će međunarodno pravo biti na strani ugroženih ovim činom, ali mole nadležne da diplomatskim putevima zaustave ovu namjeru.

– Ovo je pitanje života regije, a ne samo nekoliko obližnjih opština i gradova – ukazali su iz Grin tima i osudili populističke izjave koje zaobilaze ozbiljan pristup rješavanju problema.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here